Sopron és környéke

2017.11.14. 08:00

Muzeális értékű hangszert újítottak fel Kópházán

Befejeződött a kópházi kegytemplomban az 1700-as években készült orgona teljes körű felújítása. Az instrumentumot annak idején a sopronbánfalvi pálos kolostorban szentelték fel, onnan került Kópházára.

Gosztonyi Miklós


– Nagy az öröm a kópházi, de alighanem a sopronbánfalvi hívek körében is: Szent Márton vigíliáján Németh László általános püspöki helynök kilenc pap koncelebrálta szentmisén megáldotta a kegytemplom teljeskörűen felújított, egykoron a bánfalvi pálos kolostorban készült muzeális értékű orgonáját – mondta lelkesen Németh Antal atya, Kópháza plébánosa. 


– Az orgonáról fennmaradt feljegyzésekből tudjuk, a hangszer pedálját a pálos kolostorban 1743-ban már javították, s a nagyobb ónsípokat fasípokra cserélték ki. Amennyiben hiteles ez a forrás, akkor az orgona idősebb, mint a kópházi búcsújáró templom, amely az 1700-as évek második felében épült. Kópházára akkor került az orgona, amikor II. József császár rendelete a pálos rendet eltörölte. A bánfalvi kolostort 1786-ban oszlatták fel. Orgonájukra több templom is benyújtotta igényét. Végül a kópházi kegytemplomban állították fel.

Németh Antal plébános: Az orgonarestaurátorok és az orgonaház felújítói, Szarka György, Szabó András, Szalay György, Bujtor Sándor és Csurgó Veronika igen szép munkát végeztek. Fotó: Magasi

Németh Antal plébános: Az orgonarestaurátorok és az orgonaház felújítói, Szarka György, Szabó András, Szalay György, Bujtor Sándor és Csurgó Veronika igen szép munkát végeztek. Fotó: Magasi

 – Korábban is, valamint ittlétem két és fél évtizede alatt háromszor javítgatták a hangszert, ám csak a templom egészét érintő helyreállítás és a fűtés megoldása után volt érdemes az orgonát teljeskörűen rekonstruálni, ugyanis a nagy hőmérsékleti változásokra állandóan áthangolódott. A közel három évszázados műalkotás külső állaga is egyre csak romlott. A pályázati pénzből, illetve a győri püspökség forrásaiból megvalósult felújítás után gyönyörű látványt nyújtó hangszer büszkeséggel töltheti el a helyieket. Megjegyzendő, hogy a „Régi magyar orgonák" című Hungaroton-lemezen is hallható a hangszer; a hírneves orgonaművész, Lehotka Gábor szólaltatta meg az orgonát – zárta az atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!