Sopron és környéke

2016.11.11. 07:53

Fölszállott a páva - A fertődi Varga Luca pénteken élőben citerázik - fotók, videó

Luca tizenegy éves kora ellenére úgy citerázik, mint egy sokat tapasztalt profi. A fertődi tehetség pénteken mutatkozik be a Duna Televízió élő adásában.

P. Horváth László

– Három évvel ezelőtt a nyáron, amikor a nővérem tábora ment én is nagyon szerettem volna egy ilyenre elmenni – meséi csillogó szemekkel a kezdetekről [namelink name="Varga Luca"]. – Itt helyben citera szakkör indult, így arra jelentkeztem. De nem bántam ám meg!


A tizenegy éves Luca hetente egyszer gyakorol Horváth Krisztina népzenész, citera oktató tanár kezei alatt.


S otthon, a családi házban bármikor – legyen reggel hat óra, vagy este tizenegy – előkerülhet a citera, a pengető, s már szól is ékes hangon a népzene. Persze, a sok gyakorlás mit sem érne, ha nem lenne hallgatóság. Így rendszeresen fellép a Kenderkóc Citera Cimborák együttessel, valamint a helyi Rozmaring Nyugdíjas Klub tagjaival.


A csúcsot azonban mindenképpen a pénteki élő televíziós szereplés jelenti. Luca ugyanis bekerült a Fölszállott a páva tizenkét legjobb produkciója közé hangszeres szólisták és zenekarok kategóriában.


– Még a nyáron jelentkeztünk a kapuvári előválogatóra – veszi át a szót az édesanya, [namelink name="Varga-Móritz Zsuzsanna"]. – Legmagasabb, hetven pontszámot kapta a kislányom. Így jöhetett a következő kör, ahol a hatvan pont feletti indulókat értékelte a komoly szakemeberekből álló zsűri. Szerencsére ezen is túljutottunk, most pedig lázasan készülünk a szereplésre. Luca folyamatosan gyakorol, közben jut idő a olyan fontos dologra, mint ruhapróbára, mert pénteken mindennek jól kell mennie.

Varga Luca és a citera. Fotó: Magasi



– Most még egy kicsit izgulok, de remélem pénteken este már nem fogok – szól Luca. – Amikor gyakorlok, van hogy nagyon elfárad a kezem, az ujjam. Ám pihenek kicsit, és utána tovább citerázom. Szeretem csinálni!


S közben egy rögtönzött bemutatót is tart. Csak úgy pattognak a húrok az apró ujjai között. Szinte beleremeg a nappali, olyan átéléssel és energiával szólaltatja meg a hangszert.


– Osztálytársaim mondani is szokták, nekem sokkal erősebb a bőr az ujjaim végén, mint az övéin. Persze szorítanak is majd nekem – teszi hozzá mosolyogva.


A Fölszállott a páva adása pénteken este lesz látható a Duna Televízió műsorán. A fertődi tehetség somogyi dallamokat ad elő Olsvai Imre gyűjteményéből.

A második élő elődöntővel folytatódik pénteken a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor a Duna televízióban


A tehetségkutatóban fellép a Hosnyánszki Noémi és Kormos Balázs táncospár, Makula Zoltán és Albert Csaba táncos szólisták, a Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely, a Csali Gyermek Néptáncegyüttes és a Hárompróbások táncegyüttes, a Tündérrózsa énekegyüttes Végh Lilivel és Tám Dórával, a Cickom Énekegyüttes és Veres Hunor énekes szólista, valamint Tóth Zsófia (hegedű), Varga Luca (citera) és a Sarjú Banda.


A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a  Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseit pedig a  december 16-i döntőben választják ki.


A 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg  tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!