Sopron és környéke

2017.03.29. 09:00

Fertődi Fekete fantázianevű édesség is az év legjobb tortái között

A Magyarország Tortája verseny döntősei közé került a Frer Cukrászda Fertődi Fekete fantázianevű, barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes tortája.

mti

Mogyorós, gesztenyés és gyümölcsös ízkombinációjú tortakreációk jutottak be a Magyarország  Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenyek döntősei közé a hétfőn Budapesten megrendezett első zsűrizésen.


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett versenyek döntőjébe 5-5 torta került be, melyek közül a zsűri júniusban választja ki az idei győztest - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


A Magyarország Tortája verseny döntősei közé került a budapesti Hisztéria Cukrászda Szent Erzsébet elnevezésű, roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttortája, a budapesti Nándori Cukrászda joghurtos ribizlibetéttel kombinált Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő nevű tortája, a szintén budapesti Horváth Cukrászda Balatoni Habos  Mogyoró nevű kreációja feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel, a Frer Cukrászda Fertődi Fekete fantázianevű, barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes tortája és a dunaföldvári Tóth Cukrászda Ingyom-Bingyom nevet viselő, málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukorrétegekkel készült édessége.

A FRER Cukrászat Fertődi Fekete nevű tortáját Erdélyi Balázs készítette.


A sutichef.hu így írt a tortáról röviden: barna rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete glasszázzsal borítva. Csokis keksszel panírozzuk a torta alsó részét, díszítésként csokoládé pasztillát rakunk a tortára és a tetejét is megszórjuk csokis keksszel.


A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a pomázi Édes-Gyömbér Cukrászda Túrós kolibri nevű, narancszselét és túrót kombináló süteménye mellett fővárosi cukrászdák édességei, a Horváth Cukrászda Homok aranya nevű homoktövises tortája, a Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni elnevezésű céklás-gyümölcsös kreációja, a  Frer Cukrászda Málnás zöldségtortája, és az Édességlabor Kócos Kajszi nevű barackos süteménye jutott be.


A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri.


A cukormentes torták esetében a hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött  alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A győztes torta elemzését egy független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.


A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel: málna, mák, megy, cseresznye és a túró jelentette a fő alkotóelemet. A zöldséges különlegességek is elnyerték a zsűri tetszését, különösen a cékla, a paradicsom, de volt, aki a szarvasgomba felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!