Sopron és környéke

2017.09.27. 19:07

Emlékerdő és tanösvény Sopronban

Roth Gyula 1937-ben alakította ki a Soproni-hegységben, az Asztalfő Hidegvízvölgyében azt a kísérleti területet, ami Roth-féle szálalóerdőként vált ismertté.

 Egyedülálló kísérlet kezdődött akkor, s tart ma is, ez az erdő ugyanis azt segíti a szakma és kutatói számára, hogy melyik gazdaságosabb és természetközelibb megoldás; a szálaló vagy a tarvágás? Az erdészek, az egyetemisták és minden érdeklődő tájékozódását segíti tegnaptól a Roth-emlékerdőben kialakított tanösvény is.

 Dr. Lakatos Ferenc dékán, Roth Matthea, az alapító Roth Gyula professzor unokája és Ugron Ákos avatták fel a tanösvényt. Fotó: Magasi

Dr. Lakatos Ferenc dékán, Roth Matthea, az alapító Roth Gyula professzor unokája és Ugron Ákos avatták fel a tanösvényt. Fotó: Magasi

Az egyetem ötletét a Taeg Zrt. valósította meg, ezzel is segítve az oktatást – jelentette be tegnap az ünnepélyes avatón Kiss József, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ugron Ákos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a nagy előd, Roth Gyula szavait idézve a legrugalmasabb erdőalaknak nevezte a szálalóerdőt, majd beszámolt azokról az eredményekről, amik az elmúlt tíz évben az erdőgazdaságok közcélú feladatvállalását jellemzik: 37 új és 31 felújított kilátó, 26, illetve 75 szálláshely, 14 látogatóközpont, plusz hét rendbe hozott. Dr. Frank Norbert egyetemi docens pedig arról beszélt az ünnepélyes avatón, hogy az évtizedek óta Csipkerózsika-álmát alvó erdőt dr. Koloszár József kezdeményezésére élesztették újra a kilencvenes években, azóta pedig töretlenül fejlődik és ma már valóban olyan, ahogy azt Roth professzor – akinek épp tegnap volt a születése napja – elképzelte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!