Sopron és környéke

2015.10.26. 10:25

Egy engedély megvan - M85-ös: tisztul a pálya Sopronnál

Az M85-ös Pereszteg-Sopron-országhatár szakasz megkapta a környezetvédelmi engedélyt! Ez azt is jelenti, hogy az engedélyeztetési tervre vonatkozó közbeszerzési eljárást is kiírhatják.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

A híreket megszerezni viszont nem is olyan könnyű, főleg azért, mert a kormány – a soproniaknak pedig személyesen Orbán Viktor miniszterelnök – 2018-ra ígérte a kétszer kétsávos utat, így az előkészítésben részt vevő társaságok sem mondhatnak mást.


Azért néha porszem kerül a gépezetbe, legutóbb például a Sopronban tartott osztrák–magyar közlekedésfejlesztési konferencián, ahol elhangzott, 2019-ben építik az M85-öst. Csak dr. Sárvári Szabolcs soproni jegyző közbeszólására javítottak 2018-ra.


De például a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján is ilyen mondat olvasható: „2020 végére 2x2 sávon gyorsan, biztonságosan érhetjük el Sopront." Persze az az egy-két év ide vagy oda olyan sokat talán nem is számít, hiszen évtizedek óta várjuk a gyorsforgalmit...


A lényeg, hogy tisztuljon a kép; a tervezett nyomvonal által érintett ingatlanok tulajdonosai megismerhessék a térképet, elindulhassanak a kisajátítások, hogy felvonulhassanak az út-

építők.

A soproniak számára jó hír, hogy az M85-ös országhatárig tartó szakaszának engedélyezési tervére még ősszel kiírják a közbeszerzést.

A soproniak számára jó hír, hogy az M85-ös országhatárig tartó szakaszának engedélyezési tervére még ősszel kiírják a közbeszerzést.

Itt még nem tartunk, de a Kisalföld a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től (NIF) kért és kapott tájékoztatást az M85-ös gyorsforgalmi út tervezésének jelenlegi helyzetéről. Loppert Dániel kommunikációs igazgató tudatta: a Csorna II. ütem Sopron–országhatár közötti szakasza érinti Agyagosszergény, Babót, Bogyoszló, Ebergőc, Farád, Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Hövej, Jobaháza, Kapuvár, Nagylózs, Pereszteg, Pinnye, Rábatamási, Röjtökmuzsaj, Szárföld, Vitnyéd, Pereszteg, Nagycenk, Kópháza, Sopron települések közigazgatási területét. A teljes nyomvonal hossza több mint hatvan kilométer.


A Csorna II. ütem végétől a Sopron–országhatárig tartó szakasz engedélyezési terv készítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás várhatóan ősz folyamán megjelenik. A Pereszteg–Sopron országhatár szakasz pedig már megkapta a környezetvédelmi engedélyt.


A NIF-nél megtudtuk azt is, az M85 Csorna II. üteme 5,9 kilométer hosszan valósulhat meg, a kiviteli közbeszerzési eljárás még ősszel szintén megjelenhet. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a kivitelezés 2016 I. félévében megkezdődhet. A nyomvonal érinti Csorna, Bogyoszló, Jobaháza, Farád települések közigazgatási területét. A beruházás körülbelül 4,4 kilométer hosszan 2x2 forgalmi sávos gyorsforgalmi autóútként épül és mintegy másfél kilométeres 2x1 sávos főúti visszakötést tartalmaz a 85. számú főútra.


Infrastruktúra-fejlesztésre 750 milliárd


Az európai uniós forrásokon felül a központi költségvetés terhére 2014–2020 között további 750 milliárd forint jut infrastruktúra-fejlesztésre – olvasható a NIF honlapján. 217 km hosszan épülnek gyorsforgalmi utak, így 2020 végére 2x2 sávon gyorsan, biztonságosan érhetjük el Sopront, Szolnokot, Békéscsabát, 170 km-en pedig korszerűsítjük a közúthálózatot. Folytatják a Győr, keleti elkerülő építését. A beruházások előkészítésére, illetve az építésre 2015-ben 11 milliárd forintot, 2016-ban 13 milliárd, 2017-ben 13 milliárd, 2018-ban 273 milliárd, 2019-ben 350 milliárd, végül 2020-ban 90 milliárd forintot biztosít a költségvetés.


Az osztrák vonal


Megkérdeztük Hans Niesslt, Burgenland tartományfőnökét arról, ha megépül az országhatárig az M85-ös, Ausztria is elhozza-e az autópályát a határig. Az osztrák politikus elmondta, régi tervük ez és évek óta dolgoznak azon, hogy így legyen. Ám van olyan település a tervezett nyomvonal mentén, amellyel még nem sikerült megegyezni. Hans Niessl szerint hamarosan megszülethetnek a kompromisszumok és jövő év közepén a nyomvonal is véglegessé válik.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!