Sopron és környéke

2019.02.07. 08:00

Csalók környékezik az időseket

Újabb forgatókönyvet kreáltak a trükkös bűnözők, ezúttal rezsi-visszatérítés ürügyén csengetnek be jellemzően egyedül élő idősekhez. Udvariasak, jól öltözöttek, de csalók! Ne nyissanak ajtót idegennek!

Munkatársunktól

A rezsi-visszatérítést hoztuk, alá kellene írni az átvételi elismervényt – ezzel a szöveggel csengetnek be újabban a trükkös csalók idősekhez. Az ürügy jól hangzik, de semmi alapja: egyik szolgáltató sem így térít vissza, hiszen vagy levonják a következő díjból, vagy utalják az összeget. Ám, hogy pénz áll a házhoz, mindenkinek jó hír, ráadásul bizalmat szül. Ha hoznak, nem visznek – gondolhatják a jóhiszemű idősek. Rosszul hiszik.

 

A gyanútlan idős csak azt látja, hogy hoznak, miközben a csalók a félretett pénzre utaznak. Fotóillusztráció: Magasi

A gyanútlan idős csak azt látja, hogy hoznak, miközben a csalók a félretett pénzre utaznak. Fotóillusztráció: Magasi


– Sajnos Sopronban is van rá példa, hogy sikerült a csalóknak bejutniuk egyedül élő lakásába – tudtuk meg Babelláné Lukács Katalintól, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójától. A módszer a következő: két rendkívül udvarias, jó modorú és jól öltözött csaló bejutva a lakásba papírokat és pénzt vesz elő. Leszámolnak egy kisebb összeget, a bankóknak pedig feljegyzik a sorszámát. Ám különböző ürügyekkel a házigazdától is kérnek egy húszezrest, hogy annak sorszámát is felírják vagy összehasonlítsák. A gyanútlan idős csak azt látja, hogy pénzt hoznak és előveszi a félretett pénzéből azt a kért bankót. Utána míg az egyik elkövető papírokat töltet ki, a másiknak már csak be kell nyúlnia a rejtekhelyre a többi pénzért. Mire az idős ember felocsúdik, már se csalók, se pénz.


– A trükkös lopás szinte kiirthatatlan, mert mindig változik a forgatókönyv. Nagyon sokszor elmondtuk már, semmilyen indokra ne nyissanak ajtót idegennek. Ezek a csalók jól szituáltak, kulturáltak, bizalmat szülnek, pillanatok alatt behízelgik magukat az egyedülálló idősekhez. Sajnos országos jelenség, egy-egy banda rövid idő alatt városok sorát látogatja végig. Sokszor ráadásul a károsultak nem is jelentik az esetet rendőrségnek. Márpedig így nehéz elkapni őket – mondja a szakember. Azt tanácsolja, mindenki tájékoztassa a bűnüldözőket akkor is, ha meglopták, akkor is, ha gyanúsat látott. Közös érdek, hogy elkapják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!