Sopron és környéke

2016.02.17. 09:40

Boszorkányokról írt színdarabot a lelkész

Színpadi szerzőként mutatkozik be a nagyközönség előtt Gabnai Sándor evangélikus lelkész. Boszorkányborda című játékát volt gimnáziumi osztályfőnöke, Németh Ervin dramaturg állítja színpadra szerda este.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Különleges, egyszersmind kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be a nagyközönség előtt Gabnai Sándor evangélikus lelkész. Boszorkányborda című játékát  (szerdán) este 7-kor mutatják be a Petőfi Színház klubjában.


– Ez az első olyan darabom, amellyel bemutatkozhatom a teátrumban. Bő másfél évtizede fogtam színdarabok írásához; 2006-ban a Várhely közölte is „Az elzálogosított város" címűt, amely Sopron XV. századi vérzivataros időszakáról szól.


Darabjaim attól hitelesek, hogy beleszövöm a történelmi kutatásaimat. A Boszorkányborda alapját a neves soproni néprajzkutató és helytörténész, Bünker János Rajnárd mesegyűjtésének egyik darabja szolgáltatta. Középpontjában a soproni német ajkúak éle- téről, hiedelemvilágáról valló boszorkánytörténet áll.


Két család különös titkokat rejtő történetéről van szó, amelyben meghatározó az emberi érzelem, a szeretet és a szerelem sorsalakító ereje – mondta ízelítőül Gabnai Sándor. – Németh Ervinnek, a soproni színház jelenlegi dramaturgjának sokat köszönhettem tinédzserként, hiszen ő volt az osztályfőnököm a pápai gimnáziumban. Örülök, hogy ő rendezi a Boszorkánybordát.


A darab felolvasó színházi formában kerül a színházklub közönsége elé, ahol a jelenlévők a szerzővel is beszélgethetnek a témáról. A részvételhez a [email protected] e-mail-címen előzetes regisztráció szükséges. Február 28-án a Színház utcai evangélikus gyülekezeti ház nagytermében is előadják a boszorkányos történetet.  

Lemondott esperesi tisztségéről

Gabnai Sándor evangélikus lelkész élete tavaly év végén fordulóponthoz érkezett. Magánéleti okokból lemondott evangélikus esperesi tisztségéről, miként idén június 30-a után megválik parókus lelkészi beosztásától is.


Addig a soproni Fabricius evangélikus szeretetotthon megbízott igazgatójaként tevékenykedik. Az azt követő időszakról annyit mondott: „Az evangélikus egyház lelkészi állományában maradok. Jövőm alakulása a következő hetekben dől el."


Nyitókép: Gabnai Sándor:Bő másfél évtizede írok színműveket. Fotó: Magasi


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!