Sopron és környéke

2017.09.12. 09:00

A Sopronban kóborló tyúkok rejtélye örök marad

Sosem fogjuk megtudni, hogy került több mint száz csirke és tyúk a határszéli erdő magyar oldalára. A hatóságok hat elhullott állatból mintát vettek, járványos betegséget nem mutatott ki a vizsgálat, így a hatóságok részéről lezárult az ügy.

Nagy Márta

El lehet képzelni a kiránduló házaspár elképedését, amikor néhány száz méterre a Páneurópai Piknik Emlékhelytől, de több mint öt kilométerre minden lakott településtől hirtelen kotkodácsolást hallottak az erdőben. Előbb két tojást vettek észre a fűben, majd jöttek szembe az első szárnyasok... Aztán sorra a többi, talán száznál is több.

Ahol augusztus végén még szárnyasok futkostak, tegnap már csak néhány tollcsomót őrzött az erdő mélye.  A rókák jártak jól, nekik szinte tálcán kínálta az erdő a tyúkokat. Fotó: Magasi



Mint arról a Kisalföld is beszámolt, a kiránduló házaspár azonnal értesítette a hatóságokat, még szombaton felhívták a rendőrséget, a hatósági állatorvost, másnap pedig a Kisalföldnek is megmutatták az állatseregletet.


 Nem volt üdítő látvány, ahogy a fák alatt rohangáltak a csirkék és tojótyúkok, miközben több társuk fekve agonizált a fűben, jó pár pedig már el is pusztult. A szárnyasok egy része nyilvánvalóan beteg volt, mint ahogy ahhoz sem fért kétség, hogy nem maguktól kerültek az erdőbe. 


A hatóságok akkor hat elhullott állatból mintát vettek. Az eredményre várni kellett. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal végül érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy az állatorvosi vizsgálat eredménye negatív lett, járványos betegséget nem mutatott ki, így az ügy hatósági intézkedést nem igényelt. Hasonló választ kaptunk a rendőrségtől is, vizsgálat nem indult. A tyúkok rejtélye örök marad. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!