Sopron és környéke

2019.09.03. 18:22

A Széchenyi téri óra sorsa megoldódhat Sopronban

A soproni történelmi belváros előkapujának tekintendő a jelentős gyalogos- és autósforgalmú Széchenyi tér. A Széchenyi István szobrához közeli köztéri óra hónapok óta működésképtelen. Az Orsolya-templom toronyórája is régóta mást mutat, mint a valós idő. Annak jártunk utána, hogy mikor fognak végre kifogástalanul működni?

Gosztonyi Miklós

Egyre többen teszik szóvá, hogy Sopron városképéhez nem illenek a rosszul járó köztéri órák. Ilyen például a Széchenyi téri óra és az Orsolya-templom toronyórája.


– Örvendetes összefogásnak voltunk szemtanúi, amikor 2011 áprilisában felavatták a Széchenyi téri új órát az egykori helyén, amelyet még a nyolcvanas években szereltek le. A Soproni Városszépítő Egyesület kezdeményezését az önkormányzat és Schneider István órásmester is támogatta – fogalmazott egyik lokálpatrióta olvasónk, aki bosszankodva jegyezte meg, az eltelt évek során elég gyakran elromlott az óra. Most több mint két hónapja összevissza járnak a mutatók, ha éppen járnak. Az idegenforgalmi szezonban mindez kellemetlen látvány, miként az Orsolya-templom toronyórájának működésképtelensége is. Vajon mikor fogják megjavítani ezeket?

A Széchenyi téri óra komplett cserére szorul. Fotó: Magasi

A Széchenyi téri óra komplett cserére szorul. Fotó: Magasi

A Széchenyi téri órával kapcsolatosan ifj. dr. Schneider István cégvezetőtől megtudtuk: annak ellenére, hogy édesapja, Schneider István órásmester éveken át társadalmi munkában, díjmentesen szervizelte az órát, az időjárási viszontagságok, nem utolsósorban az egyre nagyobb hőhatások következtében az el­­öregedett óraszerkezet megadta magát. A hibássá vált alkatrészek immár komplett cserére szorulnak. A Sopron Holding lépett ez ügyben, s megbeszélések kezdődtek arról, milyen korszerű berendezésre cseréljék le a felújítandó órát. Erről a végleges döntés hamarosan várható.


– Az Orsolya-templom to­­ronyórája azért nem működik helyesen, mert nincs benne óraszerkezet – közölték a Győri Egyházmegye sajtóosztályán. Arra csak később ígértek választ, hogy tervezik-e az óra rendbetételét.

Köztéri órák

Sopronban a Széchenyi térin kívül a Tűztornyon, a GYSEV-vasútállomás épületének tornyán, a Kossuth Lajos utca és a Tán­csics utca kereszteződésénél, a Füredi sétányon, a Várkerület és az Ötvös utca sarkán, valamint a Jereván-lakótelepen az emlékszobor térségében található még köztéri óra.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!