Sopron és környéke

2017.02.28. 08:00

Klímabalhé a lakótelepen Sopronban

Aki nem panelben él, az is el tudja képzelni, milyen lehet a tartós nyári melegben az átforrósodott falak között. Sokan klímaberendezés beszereltetésével enyhítenek a gondon, most azonban balhé van az utcafronton. A légkondikat a városkép védelmében el kell tüntetni - mindenhol.

Nagy Márta

– A mi lépcsőházunkban kilenc klíma van; az egyik oldalon hat, a másikon három. A szomszéd házban valaki feljelentést tett, hogy zavarja, erre most a tömb egy része kapott felszólítást, hogy szereljük le, a másik nem. Nem értjük. 2017-et írunk, nem kellene a szabályokat az emberek érdekében hozni? Nyáron megfulladunk – mondja feldúltan Molnár Miklós a Határőr utcában.


– Nálunk a harmadikon nyáron harminc fok is van, szenved kisgyerek és felnőtt egyaránt – egészíti ki alsó szomszédját Sikura Éva. Ők is kaptak felszólítást, pedig a lakást már a klímával ellátva vették. 

Persze egyikük sem szeretné, ha most erre az lenne a válasz, hogy mindenkivel leszereltetik a homlokzati klímákat. Sokkal helyénvalóbbnak gondolnák, ha a szabályok lennének egyértelműek, betarthatóak. Az elkeseredett jerevániak mindezek miatt már az aláírásgyűjtést fontolgatják, hogy megoldást sürgessenek a hivataloknál. 

Molnár Miklós és még sokan a lakótelepen betarthatóbb szabályokat szeretnének, a hivatalok viszont a városképet féltik.

Molnár Miklós és még sokan a lakótelepen betarthatóbb szabályokat szeretnének, a hivatalok viszont a városképet féltik.

Törvény és rendelet is született klímaügyben, mégsem könnyű betartani a szabályokat. 2008-ban a klímák telepítése kikerült az építési engedély-köteles tevékenységek köréből, ugyanakkor egy kormányrendelet kimondja: meglévő épületeken csak azok megjelenésével összhangban, másokat nem zavarva lehet a berendezést felszerelni. 2012-ben szigorítottak a rendeleten annyiban, hogy az új építésű ingatlanoknál a klímákkal már a tervezéskor számolni kell. 


Sopronban 2013-tól helyi rendelet tette kötelezővé a klímák bejelentését éppen azért, hogy azok településképi szempontból megfelelő helyre kerüljenek. (A bejelentést a megrendelőnek kell megtennie, ebből következik, hogy sok szerelő nem hívja fel a figyelmet a szabályszegésre.) 


– A tapasztalat sajnos az, hogy a városlakóknak csak kis százaléka tartja be a szabályokat – tudtuk meg a városházán, ahol hozzátették, sok esetben mindenféle építészeti szempontot és jogszabályt figyelmen kívül hagyva kerülnek ki a berendezések a homlokzatokra. Most olyan megoldást keresnek, amivel a lakossági igények és a jogszabályi előírások összhangba hozhatók. 


A homlokzaton kívülre szerelt klímákkal két jogszabályt is sértenek a lakók. Hogy ez miért most derült ki? A hatóságok nem kutakodnak a szabálytalan klímák után, viszont ha valaki bejelentést tesz – magyarul felnyomja a szomszédait –, azt ki kell vizsgálniuk. Most is így történt... 

Klíma pró és kontra 

A szakemberek szerint az lenne a megoldás, ha a berendezéseket úgy helyeznék el, hogy az utcáról ne látszódjanak, ne zavarjanak se szomszédot, se városképet. Egyik kézenfekvő megoldás a tető, ez viszont sokba kerül és a földszinti lakásoknál nem is járható út. A másik az erkély, de a panelben élők szerint a belül felszerelt berendezés nem elég hatékony. Aki szabályosan szeretné elhelyezni a klímaberendezését, annak először a társasház hozzájárulását kell kérnie, majd a polgármesteri hivatalnál kell bejelentést tennie. 

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik