Sopron és környéke

2016.01.06. 10:20

Hidegség: Ilyenek vagyunk - Meleg szeretettel fogadjuk az ismerőst, ismeretlent

Hidegségen évente visszatérő gólyát köszönthetnek, és minden esztendőben születik is egy-két kisbaba. A horvát nemzetiség is lakta településen az utódok büszkék elődeikre.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

– A Kisalföld Ilyenek vagyunk kezdeményezése azért szerencsés, mert a települések egyedi oldalukról mutatkozhatnak be a megyében. A ránk jellemző sajátosságokat Dévényi Zoltánné, Grubits Jánosné, Grubits János és Völgyi József állította össze – mondta elöljáróban Kovács István polgármester, aki maga is aktívan részt vett a jellegzetességek számbavételé- ben.  


– Hidegség a Dézsmapincében eredő Séd (Hideg) forrásról kapta a nevét, de ez ne tévessze meg az olvasót, mert meleg szeretettel fogadjuk vendégeinket. Vannak szálláshelyeink is, a kerékpáros turizmust kiszolgálandó – mosolygott Kovács István, aki 2002 óta a falu elöljárója.


– Első írásos emlékeink az 1200-as évekből származnak, miként Szent András-templomunk is Árpád-kori műemlék. Akkor épült, amikor tíz falu kapott egy templomot, s erre nagyon büszkék vagyunk. Arra is, hogy ezerféle virág nyílik a háromhektáros Papkertünkben, ahol szabadtéri oltárunk is van.

Azon a területen nem kevesebb, mint huszonegy forrás fakad. Egy másik nevezetességünk a XVII. századi, s máig megőrzött kovácsműhelyünk. A falu történetében 1537 is jeles dátum: akkor telepítették be hozzánk a horvátokat. Az utódok a mai napig nagy becsben tartják őseik kultúráját, folklórját. Horvát nemzetiségi önkormányzat éppúgy működik nálunk, mint horvát kultúrklub.  Úgy őrizzük múltunkat, mint a jövő zálogát.  


– Hidegségen évente visszatérő gólyapárt köszönthetünk, s nemcsak új gólyák születnek nálunk, hanem minden esztendőben két-három kisbaba is – folytatta a polgármester.


– Mivel Hidegségen mindig fúj a szél, a házakon lévő gyermekjáték szélkerekek állandóan pörögnek. Gondoltunk korábban arra, hogy igazi szélkereket is üzembe állíthatnánk, megoldva ezzel a falu energiaigényét, de sajnos mindig falakba ütköztünk, s ez nem jött össze.


– Ilonamajorunkban országos és nemzetközi lovasversenyeket rendeznek, július első hétvégéjén pedig a Stangli Fesztivál szórakoztatja a helybélieket és a hozzánk látogatókat. Hidegség olyan nevezetes község, hogy még egy van belőle Erdélyben, amelyet testvértelepüléssé fogadtunk. Élő kapcsolatot tart fenn Hidegség a hidegségiekkel... – zárta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!