Sopron és környéke

2015.11.09. 09:55

A gránátokat dísznek szánta, most elnézést kér a soproni hajléktalan férfi

- Édesanyám semmit sem tudott a gránátokról! - mondja Ipacs József. Ő az a férfi, aki gránátokat tartott szülei lakásában, most eljárást folytat ügyében a rendőrség. Azért jött a Kisalföldhöz, hogy elnézést kérjen...

Nagy Márta - Kisalföld napilap

– Nem akartam bajt. Senkinek sem akartam rosszat, eszembe sem jutott, hogy ezzel a törvény ellen vétek – mondja a szerkesztőség sarkába kuporodva Ipacs József. A 34 éves soproni férfi – igaz akkor még névtelenül – a héten a lapok címlapjára került. Édesanyja ugyanis gránátokat talált a szobában, amiket egy neylonszatyorba pakolt és a hatóságokhoz vitt.


Négy, valószínűleg második világháborús szárnyas gránát lapult a szatyorban, amit a rendőrség rögtön lefoglalt és büntetőeljárást is indított Ipacs József ellen. A tűzszerészek az egyik húsz milliméter átmérőjű tüzérségi lövedékről megállapították, hogy robbanóanyagot és gyújtószerkezet is tartalmazott.


– Nem robbanhattak volna fel! Értek hozzá. Amikor katona voltam, kaptam erre kiképzést... – mondja a férfi. Meggyőződése, hogy ki tudta volna tisztítani és lefestve szép dísz lett volna a gránátokból...


Csakhogy beszélgetés közben kiderül, Ipacs József hajléktalan. Abból él, amit talál. Egy elhagyott épületben húzza meg magát, ott viszonylag emberi körülményeket teremtett magának, de polca azért nincs, amire ezek a „dísztárgyak" felkerülhettek volna. És nincs szerszáma sem, amivel letisztíthatta volna a rozsdás vasat. Ezért vitte édesanyja lakásába, ezért tette a szekrény aljába a szárnyas gránátokat – amikről azóta meg is feledkezett.


Ipacs József valaha tűzszerész szeretett volna lenni, de betegsége miatt nem lehetett hivatásos katona, a gránátokat viszont azóta is érdekesnek és szépnek találja. Ezért rejtette őket zsákjába még a nyáron, amikor az ágfalvi út egyik üzemen kívüli gyáránál dolgozott. Az udvar takarítása közben talált rá a lőszerekre.


„Ugye tisztában van vele, hogy amit nekünk elmond, azt később a hivatalos vizsgálat során felhasználhatják ön ellen?" – kérdezzük a férfit. Határozottan bólint.


– Vállalom a felelősséget, de mondom, nem robbanhatott volna fel egyik gránát sem. De most azért jöttem, hogy azt megírja elnézést kérek. Elnézést kérek mindenkitől, akinek ezzel kellemetlenséget okoztam.


Nyitókép: Ipacs József elnézést kért mindenkitől. Fotó: Magasi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!