Sopron és környéke

2015.03.26. 11:29

Közgyűlés Sopronban - Nemzeti dohányboltot az önkormányzatnak!

Gőbl Gábor egészen új ötlettel állt elő, az óvodai férőhely bővítés forrásának előteremtésere.

kisalfold.hu

16. 20.

Egyebek az utolsó napirendi pont. Most derült ki, hogy az Egyebekben a képviselő nem tehet fel kérdést. Azt csak írásban nyújthatja be.

Ezennel a közgyűlés véget is ért.

16. 13.

Megemelték a bentlakásos szociális ellátások térítési díját havi száz forinttal, nem lesznek drágábbak viszont a gyermekvédelmi ellátások.

16. 06.

Elfogadták a polgármesteri hivatal etikai szabályzatát.

16. 05.

Módosították a TDM Szervezettel kötött együttműködési megállapodást.

16. 02.

Elfogadták a város idei közbeszerzési tervét.

Kalmár István megjósolta, hogy ki lesz a közvilágítás korszerűsítésére kiírandó pályázat nyertese.

15. 44.

Az óvodai férőhelyekkel kapcsolatos intézkedéseket is meghozzák.

De előtte Gőbl Gábor kérdez: van-e stratégiai elképezés az óvodai férőhely bővítésre. S afelől érdeklődik a megjelent óvodavezetőknél, mi  véleményük a 30 fős csoportlétszámokról?

Németh Ádám osztályvezető elmondja: 12 százalékkal nőttek az elmúlt években az óvodai kapacitások. Ez 176 férőhelyet jelent. Most szeptembertől kell eleget tenni annak az elvárásnak, hogy három éves kortól kötelező lesz az óvodába járni. Idénre elegendőek a férőhelyek.

Mágel Ágost azt sorolja, hogy mi mindent tett meg a városvezetés. Éppen ezen a héten adtak át egy teljesen új óvodai épületet, így most nem ildomos a bővítésről beszélni. Mert hatalmas erőfeszítéseket tesznek.

Gőbl Gábor azt javasolja, hogy a határon lévő tabak üzlet ne legyen magántulajdonban, hanem azt üzemeltethetné egy önkormányzati cég is. Így a befolyt profitból már lenne fedezet a további óvoda bővítésre - összegezhető nagyon tömören a hozzászólás.

A képviselő elismeri, hogy történtek előrelépések, de most arról döntenek, hogy húsz százalékkal túlléphetik a csoportlétszámokat, ez pedig azt jelenti, hogy kevés a férőhely.

Fodor Tamás hozzászól, azt már megszokták, hogy amikor a tényeket, eredményeket el kell ismerni, akkor mindig jön, a de megjegyzés. Azok, akik nem tudnak örülni a fejlődésnek, ők boldogtalan emberek.

Nem baj, ha egy kicsit több gyerek lesz egy csoportban, de mindenki ellátáshoz jut. Több gyerek jobban érzi magát, az sem biztos, hogy jó, ha kevesen vannak.

15. 15.

A hajléktalanok a következő napirendi pont.

Arról van szó, hogy a kibővítik azt a zónát, ahol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen a hajléktalanokat.

Vörös Viktor (PM), azt kérdezte, hogy két és fél hónap alatt, amióta meghozták az eredeti határozatot, mennyi eljárás indult.

Horváthné Seregély Jolán osztályvezető válaszában elmondta: ilyen eljárás nem indult. Ugyanakkor a lakosság részéről érkezett bejelentés a Deák térről, a Lőverekből, hogy zavarja őkat ez ott lakó hajléktalanok.

Vörös Viktor szerint ezen rendelet tervezet Alaptörvénysértő. Amennyiben ezt elfogadják, akkor kezdeményezni fogja ennek a megsemmisítését.

Bendes Zoltán azt mondja, a Jobbik a rend pártján áll.

Sárvári Szabolcs jegyző szerint jogilag helytálló a rendelettervezet.

Mágel Ágost: indokolt, hogy egyes területeken ne éljenek a hajléktalanok, s egyúttal a város biztosítja is a megfelelő szociális ellátást is. Azt javasolja Vörös Viktornak, hogy mivel közös képviselő, alakítson ki a saját lakóközösségében egy részt, ahol élhetnek a hajléktalanok.

(Serény nevetés a padsorokban)

- Van az a szint, amely alatt egy témához nem szólok hozzá, de nézzék el nekem, mert kezdő vagyok. Nem ildomos összekeverni a magántulajdont, a közterülettel. Ez a felvetés méltatlan - fogalmazott Vörös Viktor.

Kalmár István: Vörös Viktor, most nem magánszemélyként, hanem megválasztott képviselőként van jelen. Az életvitelszerű ott tartózkodást nehéz bizonyítani, így ezen lépés, most egy látszatintézkedés.

Fodor Tamás azt mondja, a közterület használatára a nem hajléktalanoknak is joguk van. Az egyes lakossági fórumokon rendre felmerül a hajléktalanság kérdése.

Ne erősítjük azt a képzetet, hogy a szociális ellátó rendszer hibájából került bárki is az utcára, de vannak olyan területek, mint például a játszótér, ahol valóban nem szerencsés, ha ott tartózkodnak.

A képviselők leszavazták Vörös Viktor módosító indítványát (igen nyomott Vörös Viktor, Szalai László, Kalmár István).

Közben ismét harsány nevetés a padsorokból - ennyire veszik komolyan itt egyes képviselők a hajléktalanok sorsát.

A napirendi pontot, az eredeti változatában fogadták el.

A témáról itt írtunk részletesen >>

15. 14.

A város lemond az Új utca 18. szám alatti ingatlan elővásárlási jogáról.

14. 59.

Elbírálták a Győri úti ingatlanok pályázatokat. Mivel ezen napirendi pont esetében zárt ülést is tarthattak volna, így a részletek nem ismertek.

Amint hozzájutunk ezekhez, közölni fogjuk.

Egy kilenc évvel ezelőtti ügyletről van szó, amikor a városnak szociáldemokrata vezetése volt - idézték fel a fideszes képviselők.

Közben rájöttünk, az az ingatlan a téma, ahova egykoron áthelyezték volna a tűzoltólaktanyát.

Nah, "elmúlt kilenc év", ezzel elleszünk egy jó ideig.

Nincs mentség, az akkori döntésre. Elszórták a közpénzt - mondja Mágel Ágost.

Kalmár István reagál, a vita nem vele van, a magyar bíróság állapította meg, hogy nem történt értékaránytalanság akkor, amikor az akkori városvezetés megvett egy magántulajdonban lévő ingatlant.

14. 58.

A Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt-nél személyi változások történtek.

14. 39.

Megérkezett Péli Nikoletta.

14. 06.

A rendőrségi beszámoló itt érhető el >>.

Ez most a téma egyébként. Vagyis mindjárt, mert ki kell kapcsolni a szavazógépeket és vissza.

A Jobbik és az MSZP is egyetértett abban, hogy a statisztikai mutatók jók, de az emberek biztonságérzete szubjektív. Szerencsés lenne, ha több rendőr teljesítene szolgálatot a közterületen.

Fodor Tamás elismerte a rendőrség munkáját, elmondta, hogy a lehetőségeikhez mérten támogatják is a helyi kapitányságot.

Volt a városban már lovasrendőr, szeretné látni, ha egy bátor rendőr motorra pattanna. Ilyen egyébként nincs Sopronban.

A megyei rendőr-főkapitány kifejtette: az eredményes munkához rendelkezésre állnak az anyagi források. A gépjárműpark cseréje is elkezdődött.

A soproni kapitányság esetében pedig meghatározták a fejlődési területeket, azokat, amelyeken javítani kell az eredményességben. Ebben egyetértettek a polgármesterrel.

Néhány példa:

Fontosnak tartják a kábítószer elleni harcot. A probléma megoldásába a szülőket is bevonták, mert vannak olyanok, akik még életükben nem láttak drogot.

Az utcai garázdaságokat meg kell előzni, továbbá felelősségre kell vonni a tetteseket. A közterületi jelenlét fontos, éppen ezért szeretnék idehozni a Készenléti Rendőrség egyes egységeit.

A migráció is komoly rendőri erőt köt le.

A közlekedésrendészet tartson rendet az utcákon, így megelőzhetők a balesetek. A rendőri jelenlétnek köszönhetően egy év alatt megyeszerte hét százalékkal csökkent a balesetek száma, a halálos baleseteké pedig 34 százalékkal.

Továbbra is számítanak a polgárőrségre.
 
Kezdődik a rendes közgyűlés

16 képviselő van jelen. Péli Nikoletta (Fidesz-KDNP), és Biczi László (MSZP) nincs itt.

A kínai partnervárosi látogatásba most nem delegálnak tagokat, mert ezt levették a napirendről.

13. 54.

Tízmillió forint juralomban részesítette a közgyűlés a rendkívüli ülésén a női kosárlabdacsapatot. A játékosok nyerték meg idén a Magyar Kupát. Az egyesület vezetősége, néhány játékos is eljött a közgyűlésre, rajtuk keresztül is mindenkinek gratulált Fodor Tamás polgármester.

Gőbl Gábor (Jobbik) is kifejezte nagyrabecsülését. Magas László (Fidesz-KDNP) is ugyanezt teszi. Kiemeli: gratulál a junior csapat első helyezéséhez is.

Abdai Géza, egykori alpolgármester, a csapat tiszteletbeli elnöke is méltatta a városvezetés támogatását, a pozitív hozzáállást.

A csapat két tagja jelképesen átadott két aranyérmet Fodor Tamásnak.

13. 53.

Elkezdődött a közgyűlés.

A közrend- és közbiztonság tavalyi helyzetéről készített rendőrségi beszámolóval kezdődik csütörtökön délután kettő órakor Sopron képviselő-testületének márciusi rendes ülése.

Módosítják a közterületek használatáról szóló, valamint a reklámhordozók és a hirdető berendezések elhelyezéséről szóló helyi rendeletet, a dél-keleti, illetve a Szent Mihály-dombi városrész szabályozási tervét.

Döntenek arról is, ki utazik idén hivatalos látogatásra a kínai partnervárosba, Yichangba.

A polgármesteri hivatal dolgozói ezentől egy etikai szabályzat alapján dolgoznak majd.

Megemelik a bentlakásos szociális ellátások térítési díját havi száz forinttal, nem lesznek drágábbak viszont a gyermekvédelmi ellátások.

A Magyar Kupát elnyert női kosárlabdacsapatot tízmillió forinttal jutalmazza a város - ha a testület ezzel egyetért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!