Sopron-ÉR-t

2011.02.08. 10:51

Érnyomás

Normál vérnyomás: hosszabb és nyugodtabb élet. Magas vérnyomás: gyorsabb érelmeszesedés, a szívinfarktus, szívelégtelenség és kiváltképp a szélütés fejünk felett lebegő réme.

Mert tényleg nem mindegy, a koleszterin lassan komótosan beszivárog, vagy a magas vérnyomás miatt bepaszírozódik az ereinkbe. Legtöbbször (még?) nem tudjuk, mitől alakul ki ez a betegség. Csupán az esettek 5-8%-ban lehet kézzelfogható okot kimutatni, amit megszűntetve a vérnyomás rendeződik. Ilyenkor kimondhatjuk, hogy lényegében egy másik betegség okozza a magas vérnyomást. Ezért az ilyen magasvérnyomás (hipertónia) másodlagos, orvosi zsargonnal szólva szekunder hipertónia. Jóval-jóval gyakoribb, hogy a magasvérnyomás oka a magas vérnyomás. Leegyszerűsítem. Ilyenkor sok mindent tudunk a betegségről, de az igazi kiváltó okot nem. Az azonban biztos, hogy a betegség elég erősen örökletesen meghatározott. Ha valakinek a családjában közel s távol tényleg sehol egy magasvérnyomásbeteg, akkor azt jó eséllyel elkerüli ez a baj. Vigyázat! Fordítva legalább annyira igaz. Ha rokonai (főleg szülei, testvérei) között van magasvérnyomásbeteg, akkor már mától eljött az ideje az önellenőrzésnek.
Barátja: Az Érgondnok. www.ergondnok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!