Sopron-ÉR-t

2010.03.21. 21:26

Zsírok 3.

A „hétköznapi” zsírfélék mellett vannak speciálisak is.

A legismertebb közülük éppen a koleszterin. Tehát a koleszterin is zsír. Ahogy „minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár", úgy minden koleszterin zsír, de nem minden zsír koleszterin.
A koleszterin „gyűrűs" zsír. Az alapvázát legegyszerűbben egy amolyan hiányos és torz olimpia négykarikaként képzelheti el. A koleszterinben egyébként nem az energiatartalma a lényeges. Nem a koleszterintől hízunk meg. Az elfogyasztott zsírmennyiségnek ugyanis csak kis része koleszterin. Míg koleszterinből naponta átlag 500-600milligrammot, tehát „csak" mintegy fél grammot, addig a zsírokból összesen 135grammot fogyasztunk. Szembetűnő különbség. Hízás szempontjából tehát a sok „zsír", érelmeszesedésileg pedig a sok koleszterin a kulcs. Sajnos, míg hízás szempontjából egyszerű a megközelítés; ha a legnagyobb energiatartalmú tápanyagból, tehát a zsírokból kevesebbet eszünk, akkor kevésbé hízunk, addig az „együnk kevés koleszterint, alacsony lesz a koleszterinszintünk" összefüggés nem ilyen egyszerű. Hogy miért? Mert praktikusan (majdnem) minden sejtünk maga is képes termelni koleszterint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!