Sopron-ÉR-t

2009.11.09. 07:25

Megelőzhető? Igen!

Mármint a cukorbetegség. Tényleg megelőzhető?

Tényleg! Pontosabban: sokszor tényleg megelőzhető LENNE! Csakhogy nem elég remélni, de nap mint nap tenni kell érte. Hogyan kezdjünk hozzá? A legfontosabb, hogy kiderítsük, vajon nem késtünk-e el. Biztos nem vagyunk már cukorbetegek? Vigyázat! Teljesen panaszmentesen alakul ki. Fontos, hogy tényleg kizártuk a bajt. Ehhez mindenképpen kell orvosdoktorunk segítsége. Kizárni ugyanis csak „igazi" laboratóriumi vizsgálattal lehet. Erre - szemben a vérnyomásbetegséggel - sajnos, egyáltalán nem jó az otthoni önellenőrzés.
Ha tudjuk, hogy nem vagyunk betegek - persze, ez nagyszerű -, rögtön tisztázzuk, mekkora a veszélye, hogy cukorbeteggé válunk. Ehhez sem árt az orvosi segítség. Persze eleve „gyanús", ha közvetlen vérrokonunknak cukorbetegsége van vagy volt, jelentős a túlsúlyunk, vérnyomás- vagy akár már érbetegségünk van.
És mit tegyünk, hogy elkerüljük, vagy legalább a messzi távolba toljuk a saját betegségünket? Elmondom, kerek egy hét múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!