Sopron

2021.10.09. 21:00

Látás nélkül élik a világukat

A vakok és gyengénlátók soproni csoportja szombaton tartja megemlékezését a fehér bot világnapja alkalmából.

Papp Fanni

Az aktív csoport tagjai évek óta a hónap első szombatjára időzítik találkozójukat és ehhez igazítják a világnapot is. Az ünnepség kapcsán Kohlhauser Ildikó, a csoport elnöke szólalt meg, aki elmondta, sokat jelent számukra ez a nap. Ilyenkor azok a csoporttagok is ellátogatnak a találkozóra, akik zárkózottabbak, illetve a fehér bot világnap alkalmából vendégelőadók is érkeznek. – Vannak olyan tagjaink, akik egyéb okok miatt nem járnak rendszeresen a találkozókra, de ezen a napon meglátogatnak. Ezek az alkalmak remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy kis vidám időt töltsünk a sorstársainkkal. Az idei megemlékezésen vendégül látjuk többek között Farkas Ciprián polgármestert, illetve az oroszlános klub férfi és női tagjait – mondta el az elnök.

A találkozóra mindenkit várnak – a csoport az úgynevezett társadalmi érzékenyítéssel vallja, hogy közelebb kerülhetnek a látássérültek ahhoz, hogy teljes értékűként tekintsenek rájuk az egészséges emberek is. Kohlhauser Ildikó arról számolt be még, hogy a városi fejlesztések során vannak, amikkel gondolnak a gyengénlátókra, de vannak hiányosságok is. – A felújított Várkerületen nagy segítség számunkra a bordázott, nyomkövető felület a járdákon, illetve a beszélő buszmegállók. Azonban hiányoznak a városból a hangos jelzőlámpák. Egy volt a városban, de sajnos azt is megszüntették, pedig fontos lenne számunkra a hangjelzés, hogy mikor léphetünk le a járdáról, főleg a forgalmasabb csomópontokban – tette hozzá. A vakok és gyengénlátók soproni csoportja rendszeresen szervez közösségépítő, szórakoztató programokat, nem csak a fehér bot világnap alkalmából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!