Pincetúra

2022.09.07. 21:00

Soproni Kékfrankos expressz: beteltek a helyek

Kékfrankos expressz néven szeptemberben és októberben pincetúrák indulnak Sopronban. Egyetlen délután három borászat három nedűje is megkóstolható. Az ötlet és a megvalósítás Taschner Tamás nevéhez fűződik.

Bódvai Ildikó

A Kékfrankos expressz kényelmes módja a pincészetek felfedezésének. Fotó: Töreki Tibor

– A program lényege, hogy aki részt vesz rajta, annak nem kell sofőrködnie és külön minden pincészettel időpontot egyeztetnie. A Paprétről indulunk minden alkalommal 16 órakor. Egy túrán három pincészetet látogatunk meg, és mindenhol három bort lehet megkóstolni. A Kékfrankos expressz tulajdonképpen egy traktor vontatta utánfutó, amelyen egyszerre húszan férnek el kényelmesen – kezdte Taschner Tamás, „Sopron idegenvezetője”, aki a túrák ötlet- és házigazdája. 

Hozzátette, a vendégek kóstolás közben izgalmas helyi történeteket hallhatnak, megismerik a borvidéket, annak múltját, jelenét, és természetesen a meglátogatott borászatokat is. A nedű mellett a térség egyéb gasztrotermékei is megkóstolhatók a túrák során, amelyek ingyenes és garantált programok, szeptemberben és októberben hétvégeken indulnak. Mivel Sopronban nincs egyetlen hagyományos pincesor, ezért a Kékfrankos expressz kényelmes módja a pincészetek felfedezésének. 

– Az utolsó pincetúra október 23-án lesz. Összesen tizenhat alkalomról van szó, egy-egy túrán húsz-húsz jelentkező vehet részt. Múlt hétfőn hirdettük meg a programot, a Tourinform-iroda weboldalán lehetett regisztrálni, és csütörtökre az összes hely betelt – mondta Taschner Tamás, aki örül a sikernek, de természetesen sajnálja azokat, akik lemaradtak a lehetőségről. A programok ingyenesek, egy pályázatból finanszírozzák a kóstolókat. – A siker jelzés lehet a borászoknak, hogy a későbbiekben kis befektetéssel saját finanszírozásban is érdemes folytatni a pincetúrákat, mert van rá igény. A borvidéket így, élményekkel lehet „eladni” – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!