Sokan érdeklődtek

2022.03.18. 17:00

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre megmutatta, hogy hogyan kell a fákat metszeni

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre a napokban tartotta a metszési bemutatót Nagy Béla egyesületi tag rókadombi zártkertjében. A két évtizedes hagyománnyal rendelkező programon nemcsak tagok, hanem más érdeklődők is megjelentek.

Mészely Réka

Évtizedek óta a rókadombi zártkertben jönnek össze a kertbarátok és érdeklődők metszési bemutatóra. Így volt ez a napokban is, amikor a csodálatos napsütésben a gondozott kertet megtekintve a gyümölcsfák metszésének oktatásán vehettek részt a nagy gyakorlati ismeretekkel rendelkező Makai János kertészmérnök jóvoltából, akinek Dunakilitin több hektár almaültetvénye van. Az elméleti ismertetést a gyakorlati bemutató követte. Jáni Lajos, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett elnökének tájékoztatása szerint ezúttal harmincnégyen kapcsolódtak be a programba és nyugtázták pozitív dicsérettel a szakember bemutatóját. 
 

– A tapasztalatokról tudtunk meg tudnivalókat és a felmerült kérdésekre kaptunk választ a szakembertől, továbbá a házigazda véleményét ismerhettük meg az elmúlt évi metszés eredményeiről. Tavaly elmaradt a helyszíni metszési bemutató, mert a járványhelyzet megakadályozta. Az előző évi metszés következtében jelentkező hiányosságokra Makai János a házigazda figyelmébe ajánlotta az általa alkalmazandó helyes gyakorlati módszereket, melyet a jelenlévőkkel is megosztott – emelte ki Jáni Lajos elnök. 
 

A megbeszélést követően lila hagymás zsíros kenyér, sütemények és ital várta a lelkes kertbarátokat és érdeklődőket. 

 

– Köszönjük a lehetőséget a házigazdának, és a bemutatót tartó szakembernek, Makai Jánosnak. A nyári időszakra megbeszéltük a metszés eredményességének megtekintését, amikor már a gyümölcsfákon láthatóvá válik a termés. A gyümölcsök szedésébe szívesen besegítünk, ajánlottam a házigazdának, aki mosolyogva nyugtázta beleegyezését – fűzte hozzá a kertbarátok elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!