"Féltettük családunkat"

2022.03.08. 12:09

A háború elől menekülő kárpátaljaiak Kapuváron találtak menedéket

Az önkormányzat segítségével két család tizenhárom tagja talált Kapuváron menedékre. Egy helyi férfi pedig harminc menekültet szállásolt el.

Kustor Réka

Kárpátaljáról érkezett Lakatos Ibolya és Lakatos Rita gyermekeikkel.

Fotó: Picasa

Országszerte nagyfokú az ukrajnai menekülteket segítő összefogás. Rengeteg adomány érkezett a jó szándékú emberektől a kapuvári szociális központba is. Ennek egy részét a későbbiekben a térségünkben kijelölt fogadóhelyre viszik, másik részének pedig már helyben is nagy hasznát veszik. 
 

– A gyűjtéshez csatlakoztak az ellátási területünkhöz tartozó települések, de azon túl is kaptunk adományokat – kezdte Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető a kapuvári önkormányzat és a szociális központ által közösen kialakított és koordinált gyűjtésről. 

 

A Nyitott Kapu-Vár vezetőjétől megtudtuk: az önkormányzat segítségével két család tizenhárom tagja talált Kapuváron menedékre. Egy helyi férfi pedig harminc menekültet szállásolt el. 
 

– Utóbbi helyen is felmértük a helyzetet, igyekszünk ott is segítséget nyújtani. A családok az önállóságra törekednek, így elkezdődött a munkavállalási lehetőségek feltérképezése – emelte ki Odoricsné Buthi Krisztina. 
 

Lakatos Ibolya és családja az egyike a Kárpátaljáról érkezett menekülteknek. Elmondása szerint a szociális központ munkatársai kedvesen fogadták őket, mindent megkaptak, amire csak szükségük lehet az élelmiszertől a ruházaton át a napi egyszeri meleg étkezésig. 

 

– Féltünk, féltettük a családunkat – indokolta útra kelésüket az asszony. – Nehezen jutottunk át a határon, sokan útnak indultak, de sokan maradtak a férjeikkel. A munka miatt korábban is átjártunk Magyarországra – mondta. 

 

Mindenüket hátrahagyták, ez volt talán a legnehezebb, s ha rendeződik a helyzet, épp emiatt gondolkodnak a visszatérésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!