PR-cikk

2024.02.07. 06:03

A tudomány látóhatára – Jáki Szaniszló emlékkonferencia Győrben

A győri Széchenyi István Egyetem Vallás és Tudomány kutatócsoportja és a Szent Mór perjelség szervezésében emlékkonferenciát rendeznek Jáki Szaniszló László születésének 100. évfordulóján.

Kisalföld.hu

Jáki Szaniszló és II. János Pál pápa találkozása 2004-ben.

A méltán híres bencés szerzetes szellemi hagyatéka széles területet ölel fel, ezért az előadások az életmű történeti bemutatása mellett annak továbbgondolására is törekszenek.

Jáki Szaniszló

Jáki Szaniszló OSB a méltán világhírű bencés szerzetes, olyan személyek mellett nyerte el a Templeton-díjat mint Kalkuttai Szent Teréz, Őszentsége a Dalai Láma vagy Alekszandr Szolzsenyicin. Az államokban megjelent könyvei halála után is formálják a közgondolkodást elsősorban vallás és tudomány kapcsolatának elemzésében. Nobel-díjasokkal levelezett, és Szent II. János Pál Pápa ugyanolyan szívesen forgatta a műveit, mint XVI. Benedek. Annak ellenére, hogy MTA Széchenyi István-emlékplakettjében részesült, és Győr város díszpolgára lett a Stanley L. Jaki név a nemzetközi tudományos közéletben ismerősebben cseng, mint kis hazánkban.

 

E méltatlan helyzet orvoslására Jáki Szaniszló születésének 100. évfordulóján konferenciát rendez a győri Széchenyi István Egyetem Vallás és Tudomány kutatócsoportja a győri Szent Mór Bencés Perjelséggel karöltve február 9-10 -én a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében. A konferencián közel két tucat neves hazai kutató mutatja be az életmű egy-egy szeletét, vagy azt továbbgondolva reflektál korunk kihívásaira. A teljesség igénye nélkül csak néhány példát felsorolva: tudomány és etika, mesterséges intelligencia és az emberi agy, a tudomány határai, az abortusz etikai kérdése. A tudományos problémafelvetéseket személyes visszaemlékezések színesítik, amelyek közül kiemelkedik Bogányi Gergely emlékhangversenye.

A konferencia helyszíne és időpontja:

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium díszterme

9022 Győr, Széchenyi tér 8-10.

2024. február 9-10.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában