Hirdetés

2023.12.19. 16:39

A vér nem hazudik: 5 betegség, ami már egy vérvételből felismerhető

Életünk során időről időre mindannyian átesünk a vér- és vizelettesztet magában foglaló laborvizsgálatokon. Ezt orvosunk elrendelheti az általános egészségi állapotunk felmérése, vagy valamely konkrét betegség kiszűrése érdekében is. A vérvizsgálat nagyon fontos diagnosztikai eszköz, hiszen gyors, olcsó, fájdalommentes, és nagyon széles körben használható. De mik azok a betegségek, melyek egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálhatók? Ezt mutatjuk be az alábbiakban.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

1. Cukorbetegség

A cukorbetegség, vagy diabétesz a glükóz feldolgozási zavara, melynek két fő fajtája van. Az 1-es típusú cukorbetegség főként gyerekeknél alakul ki, a beteg ilyenkor inzulinpótlásra szorul, mert anélkül a vércukor nem tud a sejtekbe jutni, ez pedig a vérben magas vércukorszintet eredményez.

A 2-es típusú cukorbetegség főként idősebb korban jelentkezik, és a legtöbbször életmódbeli okokra vezethető vissza. A kialakulás esélyét növeli az elhízás, az egészségtelen étkezés, a magas vérnyomás, a hormonproblémák, de a családi halmozódás is gyakori. Ebben az esetben nem mindig van szükség inzulinbevitelre, hiszen megoldást jelenthet a diéta, a testmozgás vagy bizonyos gyógyszerek is.

A betegség tünete lehet az acetonszagú lehelet, a hányás és a hányinger, a fogyás, a vizelet mennyiségének növekedése és a fertőzésekre való hajlam is. Egy egyszerű laborvizsgálat során mérhető a vércukor – a vérben lévő glükóz – szintje: az emelkedett érték cukorbetegségre utal. A lipáz egy olyan enzim, mely a hasnyálmirigyben termelődik, mennyisége annak károsodása esetén nő, ez pedig szintén cukorbetegségre figyelmeztethet.

A vérvétel kiegészítéseképpen elvégzett vizeletteszt is segítséget nyújthat a diagnózis felállításában, hiszen a vizeletben megjelenő cukor és a nagyobb mennyiségű aceton is diabéteszt jelezhet.

2. Gyulladások

A gyulladás az immunrendszer válaszreakciója valamilyen irritáló tényezőre, célja pedig a kórokozó eltávolítása és az érintett szerv eredeti funkciójának helyreállítása. Az akut gyulladás hirtelen alakul ki, a krónikus pedig egy idült, hosszú ideig fennálló állapot.

A gyulladás főbb jelei a fájdalom, a duzzanat, a terület melegsége, vörös színe és a funkcióvesztés lehet, ezeken kívül azonban számos szervspecifikus tünet is jelentkezhet. A gyulladás súlyos esetben kiterjedhet az egész szervezetre, ilyenkor fáradtság, gyengeség, láz, étvágytalanság jelentkezhet. Az állapotot okozhatja fertőzés, sérülés, autoimmun betegség, asztma vagy allergia is.

A vérvizsgálat során az emelkedett fehérvérsejtszám, CPR-szint és a különböző gyulladási markerek utalhatnak az állapot fennállására.

3. Vashiány

A vashiány egy igen gyakori hiánybetegség, melynek felismerése sokszor nem egyszerű. Ha a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő vas, az vérképzési zavarhoz vezet, mivel csökken az egészséges vörösvértestek száma, így anémia, vérszegénység alakulhat ki. Ennek tünetei a gyengeségérzés, a fáradtság, a sápadtság, a fejfájás és a hideg végtagok.

A vérszegénység oka a legtöbbször a hiányos táplálkozás, de ide vezethet egy nagyobb vérveszteség, a terhesség és bizonyos felszívódási problémák is. Kezelése viszonylag egyszerűen, a vas pótlásával történik, ez azonban hosszadalmas folyamat lehet, hiszen akár hónapokat is igénybe vehet a szervezet vasraktárainak feltöltése.

A vérképben vérszegénységre utal egyebek mellett a vörösvértest (VVT), a hemoglobin (Hgb), a hematokrit (Hct), az átlagos vörösvérsejt térfogat (MCV) és a vörösvérsejtek átlagos hemoglobin tartalmának (MCH) alacsony szintje.

4. Májbetegségek

A máj szervezetünk legnagyobb mirigye, melynek fontos szerepe van a méregtelenítésben, a tápanyagok átalakításában, a kórokozók felismerésében. A máj termeli a koleszterint, tisztítja a vért, és számos létfontosságú fehérjét termel. Májbetegségre utalhat a terület fájdalma, a sárgaság, a fáradékonyság, a vérzékenység, bizonyos mozgásszervi panaszok és ízületi fájdalmak, de idegrendszeri tünetek, menstruációs zavarok is előfordulhatnak.

Egy laborvizsgálat során számos olyan érték kimutatható, melyek alapján májbetegségekre gyanakodhatunk.

A bilirubin a hemoglobin sárga színű lebontási terméke, mely az újszülöttkori sárgaságot is okozza, májbetegségek esetén pedig szintje megemelkedhet. A GOT (Glutamán-oxálacetát aszpartát aminotranszferáz) egy enzim, mely az aminosavak anyagcseréjében működik közre, és főként a májban van jelen. A szerv károsodása – daganat, májgyulladás, krónikus májsejt-károsodás) esetén szintje jelentősen megnőhet. A GPT (glutamán-piruvát alanin-aminotranszferáz) egy szintén az aminosavak anyagcseréjében közreműködő májspecifikus enzim, megemelkedett szintje rosszindulatú májdaganatra, májzsugorra vagy gyószerszedésből adódó májkárosodásra utalhat.

5. Daganatok

A tumormarkerek olyan anyagok, melyeket a tumoros sejtek termelnek, vagy az egészséges sejtek hoznak létre tumoros sejtekre reagálva. Ezek nem általánosságban mutathatók ki, hanem specifikusan egy-egy daganattípusra vonatkozóan. Fontos, hogy egyes tumormarker szintje más gyulladásos betegségek hatására is megemelkedhet, az eredmény tehát nem feltétlenül azt jelzi, hogy a szervezetben tumor található.

Számos olyan laboreredmény létezik, mely – bár nem elég a diagnózishoz – utalhat daganatok jelenlétére. Ilyen az alacsony hemoglobin- és vasszint, az emelkedett trombocita-, C-reaktív protein-, és LDH szint. A kiemelkedően magas fehérvérsejt-szám a leukémia első jele lehet.

Ne hagyjuk ki az orvosi vizitet

Láthatjuk, hogy a vérvizsgálatok mennyire fontos szerepet játszanak a különböző betegségek azonosításában. Ezen állapotok időben történő diagnosztizálása nagymértékben megkönnyítheti a kezelést, de bizonyos esetekben akár az életünket is megmentheti. Természetesen a vérvizsgálat csak a diagnózis felállításának első lépése, mely alapján további vizsgálatok szükségessége merülhet fel. Ne feledkezzünk meg időnként a háziorvosunk felkereséséről akkor sem, ha éppen teljesen egészségesnek érezzük magunkat. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában