PR-cikk

2020.12.09. 08:00

Melyik a magyarok kedvenc matraca?

Kicsit jobban körbejárva a magyar emberek kedvenc matraca témát arra kellett rájönnünk, hogy nem is ennyire egyszerű a téma, hiszen nagyon sokféle szempont játszik szerepet a matrac kiválasztásánál, így általánosságban szinte lehetetlen egy-egy matracra azt mondani, hogy igen: ez a magyar lakosság kedvenc matraca.

 

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Persze különböző statisztikákat – ha nehézkesen is – be lehetne szerezni például a 2020-as magyarországi matracértékesítésről, de egyáltalán nem biztos, hogy a legnagyobb darabszámban értékesített matracok valóban azon termékek lesznek, amiket a legjobban szeretünk. Természetesen, mint minden beruházásnak, a matracvásárlásnak is van lélektana. Első körben megfogalmazódik a vágy, az igény vagy a kényszer egy új matrac vásárlására. Köztudott, hogy egy matrac nem presztízstermék, tehát nem egy olyan beruházásról beszélünk, amit vasárnap délelőtt a ház előtt majd lát a szomszéd is, tehát a belső elvárás, a belső igény mindenképpen nagyon meghatározó lesz jövőbeli matracunk kiválasztásánál.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Nagyon fontos az ár. Természetesen ez nem mindenkinél jelenik meg ekkora hangsúllyal, de általánosságban elmondhatjuk, hogy egy átlagos háztartásban arányaiban sokkal kevesebbet költünk egy matracra, mint bármilyen más használati tárgyra. Történik ez annak ellenére, hogy – bár lehet, hogy ennyire még nem gondoltunk bele – a matrac valójában az a tárgy az életünkben, amit a legtöbbet, kivétel nélkül minden nap és egy napon belüli időszakot tekintve is a leghosszabb ideig használunk. Szóval nincs még egy olyan tárgy a birtokunkban, amelyet ilyen igénybevételnek tennénk ki, amely naponta ilyen hosszú ideig szolgálna minket. A fentiek ellenére azonban megállapítható, hogy messze nem olyan értékben vásárolunk matracot, mint amennyire észszerű vagy indokolt lenne mindennapi nyolcórás pihenésünk érdekében.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

És hogy miért van ez? Nagyon nehéz lenne megmondani. Egyrészről egészen biztosan van egy olyan hatás, hogy a nagy multinacionális cégek nyomására hajlamosak vagyunk egy kicsit könnyebben elhinni, hogy nagyon olcsón is lehet jó matracot vásárolni. A különböző kereskedelmi gyakorlatokban gyakran használt ötvenszázalékos kedvezmények is nagyon csábítóak tudnak lenni, és hajlamosak vagyunk elcsábulni egy-egy ilyen valóban vonzónak tűnő ajánlatnak. A másik ok valószínűleg a tapasztalatok hiányából fakadhat. Tekintettel, hogy az „igazi” matracok tömeges mennyiségben kb. húsz éve jelentek meg Magyarországon, így igazából hatalmas vásárlási tapasztalat sem áll a matracvásárlás előtt a rendelkezésünkre, hiszen sok olyan vásárló van, aki még életében nem vett matracot, vagy ha vett is, az már talán 10-15 éve is lehetett már. Tíz-tizenöt év alatt megint csak hatalmas átalakulás történik a matracpiacon is, így gyakorlatilag minden új matrac vásárlásánál újra kell kezdenünk a termékek feltérképezését.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Akkor mégis melyik a kedvenc matracunk?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában életünk első tudatosan vásárolt matracát valamelyik multinacionális vállalkozásnál vásároljuk meg. Miért? Alapvetően a könnyű elcsábulásnak köszönhetően, hiszen az első „igazi” matracvásárlás szorosan összefonódik az első albérlet, az első lakás berendezésével, és mint ilyen projektként kezelve, „csomagban” kerül megoldásra. Életünk eme első szakaszában egy jó minőségű, átgondolt és az ergonómiai igényeinket maradéktalanul kiszolgáló matracra igazából még nincs akkora szükségünk, hiszen nem fáj semmink, bárhol is kipihenten tudunk ébredni és gond nélkül alusszuk át az éjszakákat. Ennek fényében életünk eme szakaszában sokkal fontosabb egy szép szőnyeg, egy kényelmesebb fotel, egy impozáns konyha, mint egy megfelelő matrac. Tapasztalatok hiányában a nagy bútorforgalmazók látszólag nagy választéka így egyszerű és kézenfekvő megoldásnak tűnik.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

A következő matracbeszerzés viszont már egy egészen más kérdés, hiszen az életkor és az anyagi helyzet előrehaladásával a különböző munkakörök sajátosságaiból adódóan egyre több probléma léphet fel életünkben, amik az éjszakai pihenésünkre is kihatással lehetnek, így mindenképpen életünk következő matraca egy jobban átgondolt, árfekvésben egy kicsit már magasabb célzott vásárlás lesz, ahol sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a matracforgalmazásra szakosodott szakkereskedések, a valóban nagy matracválaszték és a szakértő, hozzáértő szaktanácsadás. Magyarország kedvenc matraca tehát nem egy bizonyos termék, hiszen az életkornak megfelelően ezek a vásárlási szokások, az egyes életkorokban, egészségügyi helyzetekben kiválasztandó matrac esetében változik az alapanyag, a matrac egyéb ergonómiai szolgáltatása és ezzel párhuzamban változik a termék bekerülési ára is, hiszen a jobb minőségű alapanyagok, a ránk szabott megoldások jellemzően magasabb fogyasztói árat is jelentenek.

Képek forrása: www.gigamatrac.hu

Összefoglalva, hogy milyen is lehet Magyarország kedvenc matraca, elmondhatjuk, hogy első matracunk bekerülési költsége 160x200 cm vagy 180x200 cm franciaágy méretben ritkán haladja meg a minimálbérnél magasabb összeget, és jellemzően valamilyen habmatrac kategóriából kerül ki, nem ritkán ezek a legkedvezőbb árfekvésű vákuummatracok. Következő matracunk vásárlása ennél már átgondoltabb, anyagi helyzetünk stabilabb, így már egy 90x200 cm méretű matracra is hajlandóak vagyunk egy minimálbért elkölteni, franciaágy méretben természetesen ebben az esetben már egészen nyugodtan beszélhetünk a minimálbér kétszereséről is.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában