Ország-világ

2017.10.06. 22:15

Mutatjuk a GYED-trükköt - százezreket érhet a húzás

A magyar családok körében általában az édesanya marad otthon a babával. Ha azonban mindkét szülő nyitott arra, hogy eltérjen ettől a formától, akkor jól járhat a család.

munkatársunktól

A GYED - a GYES-sel ellentétben - nem jár alanyi jogon, hanem függ a szülő korábbi keresetétől. Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult, aki a gyermek születését megelőzően két évben legalább 365 napon át biztosított volt.


A gyermekgondozási díj függ a szülő korábbi keresetétől, annak 70 százalékát kaphatja. Egyetlen megkötés viszont van, ez az összeg nem lehet több havonta, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (ebből 10 százalék nyugdíj-járulékot és szja-előleget vonnak le). Tehát idén maximum 160 650 forintot kaphatnak a kisgyermekesek. Ez az összeg jövőre egyébként 173 502 forintra emelkedik, mivel a minimálbért is megemelik majd 8 százalékkal.


Abban az esetben, ha mindkét szülő jogosult GYED-re, és "normális" adót vonnak tőlük, érdemes a fizetésekkel is számolgatni. Ha ugyanis kettejük keresete között nagy az eltérés, akkor anyagi szempontból annak érdemes otthon maradnia, akinek alacsonyabb a jövedelme.


Igaz, az alacsonyabb keresetű szülő kevesebb GYED-et fog kapni, mint a magasabb keresetű, de még így is kevesebb pénzkiesést jelent, mintha annak a szülőnek esnek ki a jövedelme, aki több pénzt visz haza.


Bővebb információk a Pénzcentrum oldalán!

Címkék#szülés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában