Ország-világ

2019.07.17. 12:43

Már megint hiányzik egyhavi csapadék

Számos helyen csak a sokévi átlag negyede-ötöde hullott le június eleje óta.

Kisalföld napilap

Észak-Dunántúl. Észak-Dunántúl. Hol van már a májusi eső? – kérdezhetik mostanában a gazdák, a kiskerttel foglalkozók és mindazok, akiknek udvarában akár csak falatnyi szomjazó zöld is akad. Emlékezetes, hogy az utolsó tavaszi hónapban megszűnt az addigra már súlyos szárazság, miután a sokévi átlag duplája hullott. Győr-Moson-Sopron megyében akkor jellemzően 110–150, Komárom-Esztergomban helyenként csaknem 200 millimétert mértek. Azóta viszont elapadtak az égi csatornák. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint június 1. óta a legtöbb csapadékot Mosonmagyaróváron jegyezték fel, de az ottani 68,4 milliméter is harmadával elmarad a megszokottól.

 

Hack Márton, a a veszprémvarsányi Bosflór Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Fotó: Bertleff András

Hack Márton, a a veszprémvarsányi Bosflór Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Fotó: Bertleff András


Másutt az arányok sokkal rosszabbak. A Sopronban feljegyzett 55 milliméter a felét sem éri el az ottani sokévi átlagnak, Győr-Moson-Sopron középső, keleti és déli részein pedig az elvárt mennyiség harmada-negyede, sőt, Jánossomorja-Hanságligeten mindössze ötöde esett. A legtöbb helyen tehát egyhavi eső hiányzik a földekből, miközben az idei június volt minden idők legforróbbika.


Az aszály a gazdálkodókat is egyre jobban aggasztja. Hack Márton, a veszprémvarsányi Bosflór Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek úgy fogalmazott, hogy a tavaszi vetésű növényeik – elsősorban a kukoricájuk és a szójájuk – a huszonnegyedik órában vannak. Nagyon várták a hétvégére ígért csapadékot, de náluk mindössze 4,1 milliméter hullott – másutt sem volt különösebben több –, s szerinte ez a mennyiség legfeljebb a munka megakasztására volt jó, a gabonák szára ugyanis benedvesedett, így szombaton és vasárnap fel kellett függeszteniük az aratást.

 


Szabó Lajos Győr-Moson-Sopron megyei főfalugazdász kérdésünkre azt fejtette ki, hogy a kukoricának a címerhányás időszakában különösen fontos lenne az elegendő nedvesség, mert ennek híján gyenge termékenyülés, összességében pedig rosszabb termés várható. Ennek mértéke természetesen most még nem látszik, de az már biztos, hogy a gazdáknak kieséssel kell számolniuk. A szakember úgy látja, hogy rövid időn belül 40–50 milliméter esőre lenne szükség.


Ennek azonban nyoma sincs az előrejelzésekben. Molnár Anna meteorológus, az Országos Meteo-

rológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a következő egy hétben csütörtökön és pénteken nagyobb, szombaton már kisebb eséllyel alakulhatnak ki záporok, zivatarok a Kisalföld térségében, de összességében ezektől érdemben nem fog enyhülni az aszály. Utána ráadásul ismét száraz idő és melegedés várható, s a délutáni maximum-hőmérsékletek a jövő hét elején már a 30 fokot is meghaladhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában