Ország-világ

2019.08.13. 14:52

A hidegfront sem szelídebb a tikkasztó hőségnél

Tegnapig a kánikula gyötörte, mától a hirtelen lehűlés teszi próbára a gyengébb szervezeteket, a vérnyomásproblémákkal és szívbetegséggel küzdőkét, valamint az idős emberekét. Körülbelül tíz százalékkal több helyre vonultak a mentők az elmúlt napokban a tetőző hőség miatt. Fogarasi Zoltán vezető megyei mentőtiszt szerint a közúti balesetek száma is nőtt, a meleggel gyengül a koncentráció, s több a türelmetlen vezető.

Kisalföld napilap

Tegnapig a kánikula gyötörte, mától a hirtelen lehűlés teszi próbára a gyengébb szervezeteket, a vérnyomásproblémákkal és szívbetegséggel küzdőkét, valamint az idős emberekét. Körülbelül tíz százalékkal több helyre vonultak a mentők az elmúlt napokban a tetőző hőség miatt. Fogarasi Zoltán vezető megyei mentőtiszt szerint a közúti balesetek száma is nőtt, a meleggel gyengül a koncentráció, s több a türelmetlen vezető. Tanácsolják, hogy legyen ivóvíz a kocsiban és időnként álljunk meg pihenni.


Dr. Kerékgyártó Dávid háziorvos is tapasztalja, hogy több a beteg, még ha bent, az orvosi rendelő várótermében a forgalom nem is élénkült. Hiszen éppen az időjárás miatt nem indultak el otthonról az idősek, s aki mégis vállalja az utat, az kísérővel érkezik. Az orvos házhoz megy az idősekhez, mert a vérnyomással, szívritmuszavarral, érrendszeri betegséggel küzdők gyengék, könnyen lemegy a vérnyomásuk, az ájulás sem ritka. A napokban a templomi miséről kellett valakit bevinni Győrben – mondja az orvos.


És sokaknak épp most jön a neheze, mivel a mától beharangozott hirtelen lehűléssel a keringési problémával küzdők vérnyomása hirtelen megemelkedik, sokan szenvednek fejfájástól, és gyakoribb a keringési zavar, több lehet a stroke-os beteg is.


A győri, Kálóczi téri idős­otthonban is fel vannak készülve a hidegfront okozta rosszullétekre, tudják azt is, hogy aki például demenciával küzd, ilyenkor könnyen válhat zavartabbá. A lakók jó részénél ráadásul halmozottan fordul elő mondjuk vese-, vércukor vagy vérnyomásbetegség.


A hőségben pedig a személyzet folyamatosan átszellőztette a révfalui épületet, s szinte mindenhol árnyékolják a közös helyiségeket, fent melegebb van. Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója elmondta: különösen oda kell figyelni az idős lakókra, mert sokan nem érzik a szomjúságot. Folyadéklapot vezetnek, a személyzet követi az elfogyasztott mennyiséget, s nem pusztán kínálja az italt, de ott is áll az érintett mellett, amíg a szükséges mennyiség el nem fogy. Ha valaki egyáltalán nem fogadja el a vizet és előbb-utóbb a kiszáradás fenyegetné, orvost hívnak.


Délelőttől délután háromig tanácsos bent tartózkodni, a hétvégén egy bácsi kiment 11 órakor a parkba, napozni akart, de utánamentek és kérték, hogy jöjjön ki később. Megfogadta a tanácsot.


A ventilátor teljes megoldást nem jelent, egy idő után a meleget forgatja – mondja az igazgató –, ráadásul ha többen vannak egy szobában, nem mindig sikerül alkut kötni a készülék használatáról.


Kiss Lajosnénál és Tari Lászlónénál folyamatosan megy a szoba közepén álló oszlopventilátor, a hőmérő a folyosón 28 fokot mutat, bent legalább 30 lehet. Emília néni és Teri néni délután húzza fel a redőnyt, öt után sétálnak egyet a háztömb körül, leülnek a parkban. „Szerencsések vagyunk, hogy ki tudunk mozdulni" – mondja mosolyogva a 87 éves Teri néni, ő bírja nehezebben a hőséget, törölgeti a nyakát, a homlokát, de az italt – mint bevallja – egyál­talán nem kívánja. „Az ápolók rám szólnak, hogy igyak." Kiss Lajosné a hőin­gadozást érzi: ha 5–6 fokot felmegy vagy lemegy a hőmérséklet, az megviseli a szervezetét.


Csik Endréné sem mozdul ki győri, belvárosi lakásából, ahol elviselhetően hűsek a falak. A kinti időt nem bírja, vérnyomása, szíve azonnal jelezné, hogy maradjon a négy fal között. Klári néninek egyébként épp a legmelegebb napra – hétfőre – esett a névnapja és a 89. születésnapja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában