Izraeli–palesztin konfliktus

2024.04.01. 07:40

Többen meghaltak egy kórházat ért izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

Az izraeli–palesztin háború 178. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztinok a gázai Al-Sifa Kórháznál

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Dawoud Abo Alkas

A palesztinok áprilisban akarnak szavazást a teljes jogú ENSZ-tagságról

A Palesztin Hatóság áprilisban akar szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a teljes jogú világszervezeti tagságról - közölte hétfőn a palesztin ENSZ-nagykövet. 

Rijád Manszúr elmondta: céljuk, hogy az ENSZ BT április 18-i közel-keleti kérdésekkel foglalkozó miniszteri szintű ülésén hozzon döntést a kérdésről, bár a szavazást egyelőre még nem tűzték ki. Felidézte: a jelenleg állandó megfigyelői státusszal rendelkező palesztinok teljes körű ENSZ-tagságára vonatkozó 2011-es kérvény továbbra is függőben van, mert a világszervezet 15 tagú vezető testülete eddig nem hozott formális döntést. 

Ahhoz, hogy egy entitás az ENSZ teljes jogú tagjává váljon az ENSZ BT jóváhagyásán felül, ahol öt ország - köztük az Egyesült Államok vétóval bír - a 193 tagú ENSZ-közgyűlés kétharmadának támogatására van szükség. 

Az ENSZ BT egyik bizottsága 2011-ben hetekig vizsgálta a Palesztin Hatóság kérvényét, de nem jutott egyöntetű döntésre, így a tanács nem is szavazott a palesztin tagság javaslásáról szóló határozatról. Az ENSZ-közgyűlés 2012-ben megfigyelő státuszt biztosított a palesztinoknak a világszervezetben.

Újabb kórházat ért izraeli légicsapás a Gázai övezetben, többen meghaltak

Izraeli légicsapás érte helyi idő szerint vasárnap a Gázai övezeti al-Aksza kórházat, négyen meghaltak, 17-en megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint.

Hálid ed-Dakrán, a Deir el-Balah városban lévő kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró van.

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a létesítményben alakított ki.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója vasárnap este azt közölte: 21 beteg halt meg a Gázai városban lévő as-Sifá kórházban azóta, hogy az IDF március 18-án ostrom alá vette az épületét. Az X közösségi oldalon közzétett bejelentésében Tedrosz kiemelte, hogy ebben a kórházban már csupán minden 15 emberre jut egy üveg ivóvíz, és a rossz higiéniai körülmények miatt gyorsan terjednek a fertőző betegségek. Figyelmeztetett arra is, hogy az élelemhiány miatt a cukorbetegek különösen veszélyben vannak.

Az IDF katonái hétfőre virradóan elhagyták a kórházat. A WHO úgy tudja, jelenleg 107 páciens tartózkodik az intézményben.

A palesztin médiumok jelentése szerint az IDF súlyos pusztítást okozott az épületegyüttesben, amely a legnagyobb az övezetben. A polgári védelem - amely természetesen szintén a Hamász iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt áll - azt közölte, hogy az izraeli hadsereg távozása után mintegy háromszáz holttestet találtak a kórházban és környékén.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este sikeresnek minősítette az as-Sifánál végrehajtott hadműveletet, "sebészien pontosnak" nevezte azt. Több mint kétszáz terroristát öltek meg a katonák, és több száz megadta magát - tette hozzá. A hadsereg szóvivői korábban arról számoltak be, hogy a Hamász fegyveresei nemcsak megbújtak az épületkomplexumban, hanem komoly infrastruktúrát alakítottak ki ott maguknak, és hevesen ellenálltak az izraeli katonák ostromának.

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet teljes hosszában hétfőn

Tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezetek között a gázai övezet teljes hosszában hétfőn.

Az  IDF két hét, több mint kétszáz, a Hamászhoz tartozó fegyveres megölése, és mintegy ötszáz hamászos elfogása után elhagyta az övezet északi részén fekvő Sifá kórházat, ahol másodszor harcoltak az ott bujkáló terroristákkal.

Az IDF jelentése szerint az övezet középső részén légicsapást mértek két, a Hamász által használt épületre, és megöltek a szárazföldi csapatokra azonnali fenyegetést jelentő fegyvereseket.

Tovább folytak a harcok az övezet déli részén is, ahol elesett egy húsz éves haifai sorkatona, és ezzel a gázai szárazföldi harcok kezdete óta 256-ra emelkedett az izraeli katona-áldozatok száma.

A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beér-Seva melletti Tel-Sevában.

A razzia során a katonák dokumentumokat, videó és hanganyagokat, telefonokat, és egyéb bizonyítékokat találtak, melyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik. A gyanú szerint kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított és támogatta a terrort. A házkutatásban több százezer sékelt is találtak.

Az IDF jelentése szerint éjjel egy Irakból indított ellenséges drón belépett Izrael területére, és a déli Eilat városánál csapódott be, kisebb károkat okozva egy épületben. A támadást egy iraki Irán-barát milícia vállalta magára.

Dél-Libanonban izraeli légicsapásokat jelentettek hétfő reggel. A gázai háború októberi kirobbanása óta az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita szervezet napi rendszerességgel intéz támadásokat Izrael északi határvidéke ellen, melyekre az IDF ellentámadásokkal felel.

Újabb húszi drónok megsemmisítéséről számolt be az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg a jemeni húszi lázadók két drónját semmisítette meg Jemenben, valamint a Vörös-tenger fölött - jelentette be helyi idő szerint vasárnap az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM).

A közlemény szerint a szombaton végrehajtott műveletre azért volt szükség, mert a drónok - melyek közül az egyiket még a szárazföldön megsemmisítettek, a másikat pedig lelőtték - fenyegetést jelentettek mind az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok térségben állomásozó erőire, valamint a környéken áthaladó kereskedelmi hajókra nézve.

Az Irán támogatását élvező húszik tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetettek be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást az állásaikra.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

Tüntetők zavarták meg a húsvéti vigíliát a New York-i Szent Patrik-székesegyházban

Egyházi szertartás megzavarása miatt eljárás indult azon palesztinpárti aktivisták ellen, akik tüntetéssel akadályozták a Szent Patrik-székesegyházban tartott húsvéti vigíliát szombaton késő este - közölte New York rendőrsége vasárnap.

A Timothy Dolan bíboros, New York érseke által tartott szertartást a demonstrálók kiabálással zavarták meg a hívekkel zsúfolt székesegyházban, és feliratot próbáltak kifeszíteni. Skandálásaikban "szabad Palesztinát" követeltek.

A rendőrség három embert bilincsben vezetett el és őrizetbe vett. A tüntetők egyike tavaly ősszel a US Open tenisztornát klímaaktivistaként zavarta meg, akkor az egyik központi pálya talajához rögzítette ragasztóval saját tenyerét.

Timothy Dolan bíboros nem reagált az incidensre, húsvét vasárnapjára a közösségi médiában megjelentetett üzenetében azt írta, hogy az "emberi lény" a reményre lett teremtve, és hozzátette, "senki nem pusztíthatja el az élet ajándékát, amit örökkévalónak szántak".

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája a nagyhét kezdetén imára és békére felszólító üzenetet tett közzé a háború lezárása érdekében.

A Szent Patrik-székesegyház New York legnagyobb katolikus temploma, amelyben 2400 ülőhely található.

Szombaton New York belvárosában, a Times Square-en palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetők tömege gyűlt össze - egyes beszámolók szerint ezrek - a "Palesztin föld napjának" elkeresztelt demonstráción, amelyen azonnali tűzszünetet követeltek. A résztvevők közül a rendőrség szintén többeket őrizetbe vett. Szombaton az Egyesült Államok több városába hirdettek hasonló megmozdulásokat.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában