Választás

2024.02.04. 22:30

Donald Trump: országunk nem él túl egy újabb Biden-elnökséget

A republikánus politikus egy vasárnap sugárzott interjúban mondta el véleményét a közel-keleti feszültségről, a határvédelemről és a jelenlegi államfő tevékenységéről is.

MW

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért kampányoló Donald Trump volt amerikai elnök támogatóit köszönti a New Hampshire állambeli republikánus párti előválasztáson Londonderryben 2024. január 23-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Matt Rourke

A jelenleg legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns volt elnök a Fox News hírtelevízióban sugárzott hosszabb interjúban kifejtette, hogy „szerte a Közel-Keleten ismét bombák hullanak, kereskedelmi hajók kerülnek támadás alá”, és amennyiben ez folytatódik, az jelentős olajár-növekedéssel járhat, ami ismételten az infláció emelkedését okozhatja.

Donald Trump a határok szigorú őrizetének szükségességéről is beszélt, jelezve, elnöksége idején az Egyesült Államok déli határai zárva voltak, ezzel szemben Joe Biden alatt milliók jutottak be az országba.

A republikánus politikus azonnali cselekvést sürgetett a mesterséges intelligencia területén, mert véleménye szerint az kicsúszhat az ellenőrzés alól, és „akár háborúk kirobbanásához is vezethet”.

Donald Trump kitért arra: a jelenlegi amerikai adminisztráció elkötelezettsége az elektromos autógyártás iránt az Egyesült Államokból Kína és más országok felé tereli az autógyártást, ezért számos autóipari munkahely vándorolhat át a konkurens gazdasági nagyhatalomhoz, ahol az elektromos járművek gyártásához szükséges alapanyagok találhatók.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok kőolajjal és földgázzal rendelkezik, ezért a közlekedését is erre kellene építenie. Hozzátette ugyanakkor, hogy aki elektromos autót akar vásárolni, annak ezt lehetővé kell tenni, de ugyanúgy a belső égésű motorral működő vagy hibrid járműveket is meg kell tartani, továbbra is elérhetővé téve az amerikai emberek számára.

A volt elnök legfőbb politikai riválisával, Joe Bidennel kapcsolatban úgy fogalmazott, „országunk nem él túl” egy újabb Biden-elnökséget, mert a hivatalban lévő elnök „inkompetens”.

Donald Trump a jelenlegi felmérések szerint magasan a legnépszerűbb republikánus politikus, akinek már csak egyetlen kihívója van a republikánus elnökjelölti versenyben, Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó személyében. A hivatalos republikánus előválasztási folyamat február 8-án Nevada államban jelölőgyűlésekkel folytatódik, amin Nikki Haley nem vesz részt.

Nikki Haley, a Republikánus Párt február 24-i dél-karolinai előválasztására készül, ami számára „hazai pálya”, és elemzők arra mutatnak rá, hogy ha ott sem tud Donald Trump fölé kerekedni, akkor az az elnökjelölti reményeinek végét jelentheti.

A felmérések január végén Donald Trump magabiztos fölényét mutatták vele szemben Dél-Karolina államban is, miután a volt elnök januárban megnyerte az első két republikánus előválasztást, Iowában és New Hampshire államban.

Joe Biden magabiztosan győzött az első előválasztáson, Dél-Karolinában

Joe Biden – a várakozásoknak megfelelően – magabiztosan nyerte a Demokrata Párt első hivatalos előválasztását, amit idén Dél-Karolina államban tartottak szombaton.

A demokrata párti szavazók számára tartott voksoláson megszerezhető mind az 50 delegáltat Joe Biden nyerte el. Az államonként megtartott előválasztásokon delegálti szavazatokért versenyeznek az elnökjelölt-aspiránsok, és ezek a delegáltak véglegesítik az elnökjelölt személyét az országos jelölő konvención, amit a demokraták idén augusztus közepén tartanak.

Joe Bidennek két kihívója volt az elnökjelölti versenyben: Dean Phillips kongresszusi képviselő és Marianne Williamson írónő. A felmérések szerint Joe Biden támogatottsága fölényes velük szemben.

A hivatalban lévő elnök Dél-Karolinában aratott győzelme után kiadott közleményében azt hangoztatta, hogy 2020-ban ennek az államnak a szavazói adtak új lendületet kampányának és indították el őt az elnökválasztási győzelem felé vezető úton.

Reményét fejezte ki, hogy 2024-ben szintén Dél-Karolinában kezdődik az az út, amely elvezet ismételt győzelméhez a novemberi elnökválasztáson.

A Demokrata Párt – Joe Biden nyomására – 2024-ben jelentősen átalakította előválasztási naptárát, és a több évtizedes hagyománnyal szakítva nem Iowa és New Hampshire választói nyilváníthattak először véleményt az elnökjelöltjükről, hanem Dél-Karolina államé. Iowa államban postai úton szavazhatnak, New Hampshire pedig nem kap delegációs jogot, miután az állam demokrata párti szervezete – a párt országos szervezetének utasítása ellenére – az eredeti időpontban megtartotta az előválasztást.

Az elemzések szerint Dél-Karolina elsősége az előválasztásban az állam jelentős afroamerikai szavazótömbje miatt volt fontos Joe Biden számára.

Szakértők rámutatnak: az afroamerikai lakosság támogatása nélkül Joe Biden nem lesz képes megnyerni az elnökválasztást novemberben republikánus kihívójával szemben, aki a jelenlegi várakozások szerint hivatali elődje, Donald Trump lesz. A közvélemény-kutatások szerint ugyan az afroamerikai lakosság többsége változatlanul a demokratákra szavaz, de jelentős számban vándoroltak át a republikánusokhoz, ami akár elnökválasztási győzelmet jelenthet Donald Trumpnak.

A következő előválasztást Nevada államban, február 6-án rendezik a demokraták számára, míg a republikánusoknál február 8-án szintén Nevada államban folytatódik jelölőgyűlésekkel az előválasztási verseny.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában