Gazdasági összeomlástól tartanak

2022.05.15. 20:59

Több ezren tüntettek Tunézia fővárosában

Több, mint kétezren vonultak Tunézia fővárosa, Tunisz utcáira vasárnap Kaisz Szaíd elnök és politikája ellen tiltakozva.

A demonstrációt az öt ellenzéki párt alakította Nemzeti Megmentés Frontja nevű szervezet hirdette meg. A tüntetők a demokratikus rend helyreállítását követelték, és azért tiltakoztak, mert az államfő leváltotta az ország független választási bizottságát, és olyan testületet állít fel, amelynek tagjait saját maga nevezi ki.
"Győzni fogunk" és "Szaíd éhínségre kárhoztatja az országot" skandálták egyebek mellett a megmozdulás résztvevői Tunisz belvárosában.
Hírügynökségek megjegyzik, hogy hónapok óta ez volt a legnagyobb kormányellenes tüntetés. Az AFP francia hírügynökség ugyanakkor az jelentette: jóval kevesebb tüntető volt, mint amennyire a szervezők számítottak.
Világossá vált, hogy az utca a demokratikus úthoz visszatérést támogatja - hangoztatta Szamira Sauasi, a feloszlatott parlament házelnök-helyettese, aki az államfő más ellenlábasaihoz hasonlóan úgy véli, hogy Szaíd puccsal vette át a hatalmat az észak-afrikai országban.
Szaíd március végén, nyolc hónappal a működése felfüggesztése után feloszlatta a parlamentet, április végén pedig átvette az ország választási bizottságának irányítását is. Ezt követően, a múlt héten bejelentette, hogy alkotmányozó bizottságot hoz létre Tunézia új alaptörvényének megalkotására.
Az államfő azt állítja, törvényesen járt el annak érdekében, hogy kimozdítsa Tunéziát az utóbbi évek politikai bénultságából és gazdasági stagnálásából, amelyet szerinte a kormányzatban elhatalmasodott, korrupt elit idézett elő. Július 25-re írta ki a népszavazást az új alkotmányról és szeptemberre jelentette be az új parlamenti választások megtartását.
Az ország államháztartási válsággal küszködik, a lakosság hiányra panaszkodik egyes termékekből, a központi bank elnöke pedig a venezuelaihoz vagy a libanonihoz hasonló gazdasági összeomlásra figyelmeztet.

Borítókép: kormányellenes tüntetők követelik Kaisz Szaíd tunéziai elnök lemondását Tuniszban 2022. május 15-én (MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában