Menteni a menthetőt

2022.01.11. 06:23

Végül Gyurcsány Ferenc tesz majd rendet a baloldalon

A jelek szerint a baloldalon lemondtak arról, hogy a minden egyes nyilatkozatával botrányt okozó Márki-Zay Pétert valahogy megfékezzék. A romok eltakarítását és az egységes kommunikációt az összefogás szellemi atyja és vezetője, Gyurcsány Ferenc vállalta magára, aki az új évben aktivizálta magát, és ma már naponta nyilvánul meg politikai kérdésekben.

Gyurcsány Ferenc immár teljesen nyilvánvalóan fittyet hány Márki-Zay Péter kérésére, hogy lehetőleg ne szólaljon meg, ne vegyen részt a baloldal kampányában – derül ki a DK elnökének szinte naponkénti bejegyzéseiből, amelyekben már nemcsak régi családi képeket tesz közzé, hanem aktuálpolitikai kérdésekben is eligazítást tart - írja a Magyar Nemzet.

Megjegyzem, ez nem gyereknevelési poszt

– szögezte le szombati írásában Gyurcsány, arra utalva, hogy bár gondolatai kisfiával kapcsolatban jutottak eszébe, nem ez lesz a témája. A DK elnöke a baloldali belviszályokra utalva azt írta, hogy ahhoz, hogy „béke legyen, kölcsönös engedmények kellenek. Az alkudozás közepette helyenként szülői tekintély, máskor meg engedékenység. A jó kompromisszumok keresése.” Szerinte a Fidesz hatalomgyakorlási kultúrája ragadós, ám „közöttünk ma jobbak a viszonyok, feltételek, mint pár hete. Folytatni kellene.” Szokásához híven Gyurcsány most sem írta le Márki-Zay nevét, csupán „a jelölt”-ként emlegette őt.

Ismert: a baloldali pártok hiába próbáltak meg szájkosarat rakni Márki-Zay Péterre azzal, hogy nemrég nem engedték egy sajtótájékoztatón nyilatkozni, szokásos vasárnapi videóbejelentkezésében újra hozta a formáját. Elszabadult hajóágyúként az összefogás miniszterelnök-jelöltje antiszemita megjegyzésével okozott botrányt. Egy héttel korábban a kormánypárti nyugdíjasok koronavírus-fertőzés miatti elhalálozásáról beszélt kegyeletsértő módon. Megmagyarázhatatlan kijelentései után Márki-Zay Péter új sajtófőnököt kapott Péterfi Judit személyében, aki eddig csak abban jeleskedett, hogy akár fizikailag is távol tartsa a kérdező újságírókat a baloldal közös kormányfőjelöltjétől.

Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Magyar Nemzetnek múlt héten úgy nyilatkozott:

Kérdés, hogy Márki-Zay vasárnaponkénti, Fidel Castró-s videós bejelentkezései megmaradhatnak-e. Péterfi Judit csak nem lehet mellette Hódmezővásárhelyen minden hétvégén, hogy ellenőrizze, mit mond.” A politológus által elmondottakat mára az élet igazolta, ahogy azt is, hogy Márki-Zay Péter kommunikációs melléfogásait mentendő Gyurcsány Ferenc aktivizálta magát a közösségi médiában, megszakította korábban tett hallgatási fogadalmát.

Azt, hogy a jelek szerint a baloldalon lemondtak arról, hogy a minden egyes nyilatkozatával botrányt okozó Márki-Zay Pétert valahogy megfékezzék, a Telex.hu minapi cikke is megerősíti. A kormánypártisággal aligha vádolható portál arról írt, hogy múlt hétfőn és kedden a baloldal pártelnöki szinten egyeztetett a vitás kérdésekről. Ezen egyes források szerint eldőlt, hogy a hat párt a továbbiakban nem konszenzussal dönt az egyes kérdésekről, vagyis nem kell mindannyiuk támogatása, egyetértése a vitás kérdésekben, ami eddig eléggé megnehezítette a haladást és a hatékonyságot. A közös miniszterelnök-jelölt környezetéből a portálnak ezt úgy pontosították: kifejezetten a napi kampány ügyvitelét érintő kérdésekben merült csupán fel a gyorsítás, illetve az, hogy a kifejezett kampányügyekben, kampánnyal kapcsolatos döntésekben – ha nincs gyors megegyezés a hatpárti kampánytanácsban – a jövőben Márki-Zay Péter dönthet majd.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. április 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában