Ország-világ

2021.04.05. 08:22

Médiaszövetség: az újságírói munka a segítségnyújtásról kell szóljon

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint a társadalmat fenyegető kérdésekben az újságírói munkának legelsősorban a segítségnyújtásról kell szólnia.

A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult a Magyar Nemzeti Médiaszövetséghez annak nyomán, hogy baloldali portálok március 31-én petícióban követelték, hogy a kórházak Covid-osztályain forgathassanak. A médiaszövetség szerint, mivel a petíció aláírói között csak baloldali portálok vannak, így az egész akció olyan benyomást kelt, mintha a koronavírus okozta vészhelyzetben csakis ezek a szerkesztőségek lennének az igazság bemutatásának pártján, s csakis ők keresnének ebben a helyzetben egy általuk megfelelőnek ítélt megoldást a tájékoztatási lehetőségeik kiszélesítésére. A médiaszövetség szerint kérésük nem időszerű.

A baloldali hírportálok 2021. március 31-én petícióban fordultak a kormányhoz és az operatív törzshöz, hogy tegye lehetővé számukra riportok készítését a kórházak Covid-osztályain. Az aláíró baloldali médiumok, például a 24.hu, a 444.hu, a Telex.hu, a HVG, az RTL Klub és mások szerint a „szabad tájékoztatáshoz” elengedhetetlen, hogy stábok jussanak be a fertőző osztályokra. Érdekesség, hogy az aláírók között volt olyan portál is, amely tematikájából adódóan szinte egyáltalán nem foglalkozik a járvány egészségügyi vetületeivel, például a Média1 médiaipari szakportál.

A Magyar Nemzet a petíció kapcsán kérdésekkel fordult a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elnökségéhez. Arra volt kíváncsi, hogy mi a szövetség véleménye a petícióról és, hogy szükségesnek tartják-e, hogy stábok forgathassanak a kórházak Covid-osztályán.

– Meglepetéssel észleltük, hogy a petíció támogatóinak körében feltűnő módon csakis a baloldali és liberális médiaműhelyek álltak össze egymással akarategységben.

Tudomásunk szerint a petíciójuk ügyében más szellemiséget valló szerkesztőséget nem is kerestek meg. Ez a lista ilyen módon kissé szerencsétlen benyomást kelt: úgy fest, mintha a Covid okozta vészhelyzetben csakis ezek a szerkesztőségek lennének az igazság bemutatásának pártján, s csakis ők keresnének ebben a helyzetben egy általuk megfelelőnek ítélt megoldást a tájékoztatási lehetőségeik kiszélesítésére – kezdte válaszát a médiaszövetség.

Kifejtették: „A mi véleményünk általánosságban az, hogy ez a látszat szerencsétlen látszat: ebben

a veszélyhelyzetben ugyanis minden médiának egyetlen, közös érdeke – és ilyen módon egyetlen, közös célja van –, a betegség visszaszorítása,

az oltakozás felgyorsítása, a minél nagyobb védettség kialakítása össztársadalmi szinten.” A médiaszövetség válaszában úgy fogalmazott, hogy aki ilyen helyzetben úgy tesz, mintha részérdekek képviseletére vállalkozna, egységet bont. Kifejtették: ez azért vitatható magatartás, mert „egyebekben a magyar szeriőz média igenis

ki tudott alakítani egy egységes, világnézeti hovatartozástól független álláspontot, amelyet szinte minden szerkesztőség egyforma igényességgel, szakmai felelősséggel képvisel: nevezetesen az oltások hasznossága melletti kiállást.

Számunkra ez az egység a példaértékű, s ennek a közös munkának a felelősségére hívnánk fel a leginkább a figyelmet.”

A Magyar Nemzet arról is érdeklődött, hogy a médiaszövetség szerint időszerű-e, hogy a stábok a Covid-osztályokon forgassanak a harmadik hullám csúcsán.

– Az MNMSZ is abból indul ki, hogy a társadalom tűrőképességét, kitartását, mentális állapotát súlyosan fenyegető kérdésekben az újságírói munkának legelsősorban a segítségnyújtásról kell szólnia.

A segítségnyújtás része lehet természetesen az egészséges veszélyérzet kialakítása is, de ezt az emberek kiszolgáltatottságát bemutató képek helyett rengeteg beszédes adattal, nemzetközi összehasonlítással gondoljuk a leginkább jól elérhető célnak – szögezte le a szakmai szervezet.

Kiemelték: „A kórházakban folyó hősies munka – s ennek a munkának a hőseiként tisztelt orvosok és ápolók – bemutatása szerintünk is elengedhetetlen, de erre a kiélezett helyzeteket produkáló, fokozott koncentrációt követelő kórházi szituációkban megítélésünk szerint nincs, nem is lehet mód. Zavaró hatásokat kelteni,

az életmentő munka körülményeit a média jelenléte által feleslegesen generált stresszel megnehezíteni pedig kimondottan felelőtlen újságírói magatartás.

Itt és most nem az öncélúan attraktív terepmunka, hanem a felelősségteljes információközlés a szakmánk elsődleges feladata” – szögezte le a médiaszövetség.

A Magyar Nemzet arra is rákérdezett, hogy a szövetség szerint egyáltalán lehetséges-e etikus riportot forgatni a kórházi Covid-osztályokon, ahol egyes esetekben altatásban levő betegek vannak, akik fizikailag képtelenek a jogaikról nyilatkozni. Mint írták, „nincs kiszolgáltatottabb ember annál, aki valóságosan, vagy akár csak potenciálisan is életveszélynek van kitéve. Kiszolgáltatott emberek sorsát pedig nem szabad ártalmas vagy kockázatos médiaérdeklődésnek kitenni. A mi felfogásunk szerint a kiszolgáltatott helyzetükből már kikerült, gyógyulófélben lévő betegek szabad akaratukból történő megszólaltatása a helyes és etikus út. Ha így járunk el, akkor nem a reménytelenség látszatát, hanem a remény érzését keltjük.

Ami abban az esetben, ha valóban van remény – márpedig a magyar kormány sikeres oltási stratégiájának köszönhetően igenis van remény –, a normális élet újraindítása felé mutató kezdeményezés is egyben.”

A Magyar Nemzet felvetette, hogy egy ilyen riport elkészítésének társadalmi haszna hogyan arányul ahhoz a veszélyhez, amit az jelent, hogy a fertőző osztályokon levő tévéstábok, kollégák potenciális veszélynek vannak kitéve, hiszen valószínűleg semmilyen munkavégzésre alkalmas védőfelszerelés nem nyújthat százszázalékos védelmet egy levegőben terjedő vírussal szemben.

– Valóban megfontolandó, hogy egy médiaműhely vezetése eljárhat-e olyan módon, hogy egy általa megrendelt riporttal veszélyeztesse saját munkatársainak egészségét. Ez indokolt felvetés.

A magunk részéről a felelősségteljes és biztonságos újságírói munka pártján vagyunk, s ennek pártfogolását javasoljuk minden szerkesztőségnek – szögezte le a médiaszövetség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában