Ország-világ

2020.07.02. 10:02

Szijjártó Péter: a magyar és a szlovén gazdaság sikere szorosan összefügg (videó)

Hiánypótló szlovén-magyar beruházások kezdődhetnek el.

Budapest, 2020. július 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai minisztert 2020. július 2-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– Segítjük a magyar és a szlovén vállalatokat abban, hogy az együttműködésüket szorosabbra fűzzék, ezért a magyar Eximbanknál 360 millió eurós hitelkeretet hoztunk létre – jelentette be Szijjártó Péter a Magyar Nemzet tudósítása szerint, miután egyeztetett Zdravko Pocivalaekkel, a Szlovén Köztársaság gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterével Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyar-szlovén-osztrák határnál önvezető járművek tesztelésére alkalmas folyosót hoznak létre. A muravidéki gazdaságfejlesztési program keretében a magyar kormány összesen 651 vállalkozást támogatott 2,4 milliárd forinttal, amely 3,7 milliárd forint értékű beruházást tesz lehetővé. A Muravidék és a Drávavidék közös fejlesztési stratégiájának elkészítéséről is megállapodtak a miniszterek.

A sajtótájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A miniszter elmondta azt is, hogy a jövő év végére elkészül a szlovén-magyar villamosenergetikai összeköttetés, ez a magyar oldalon már kiépült. A gázhálózatok összeköttetéséről már van érvényes megállapodás, a szlovén kormány nemrégiben kiemeltté nyilvánította a projektet.

Szijjártó Péter kifejtette: Szorosan összefügg a magyar és a szlovén gazdaság sikere, így a szlovén gazdaság gyors talpra állása segíti a magyar gazdaság sikeres újraindítását is. A két ország közti kereskedelem meghaladja a 2,5 milliárd eurót évente, a legnagyobb magyar vállalatok hangsúlyosan jelen vannak a szlovén piacon is, például az OTP és a Mol, és tavaly 647 ezer magyar választotta nyaralása helyszínéül Szlovéniát.

Szijjártó Péter szerint a koronavírus-járvány időszaka megmutatta, milyen szoros egymásrautaltságban élünk mi itt, Közép-Európában. Hozzátette, Magyarország és Szlovénia kölcsönösen segítette egymást, magyar segítséggel 34 szlovén, míg szlovén segítséggel 73 magyar állampolgár térhetett haza ebben a nehéz időszakban. Megjegyezte, hazánk védőfelszerélsekkel és fertőtlenítőszerek szállításával is segítette délnyugati szomszédját.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai minisztert 2020. július 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában