Járvány

2020.04.04. 08:10

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz Csorbai Ferenc ügyében

A mohácsi polgármesterrel szemben álhírek terjesztése miatt indult meg az eljárás.

Helyt adott az Országos Rendőr-főkapitányság a mohácsi rendőrök kizárási kérelmének, s a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki a Csorbai Ferenc, Mohács MSZP-s polgármestere ellen közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására – adta hírül a Mohácsi Újság.

Álhírek terjesztése (hivatalosan: közveszéllyel való fenyegetés) miatt elrendelte a nyomozást a Mohácsi Rendőrkapitányság Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi, MSZP-s polgármesterével szemben, azonban elfogultság miatt a kapitányság kérte a kizárását az eljárásból.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon a lap érdeklődésére pénteken azt közölték, hogy a kizárási kérelmének az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott, majd a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki a nyomozás lefolytatására.

Múlt csütörtökön feljelentést tett egy budapesti magánszemély, azt követően, hogy Mohács polgármestere, Csorbai Ferenc közleményt adott ki annak kapcsán, hogy a Duna-parti városban is regisztráltak egy koronavírusos megbetegedést.

A település vezetője kijelentette: Mohács úgynevezett „coronaria gócponttá” vált.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban sajtótájékoztatóján cáfolta az állítást.

Csorbai közlése szerint „egy mohácsi személynél beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja, egy másik embert pedig a fertőzés gyanújával szállították kórházba. Az igazolt fertőzéssel kezelt beteg több mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek.

Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet”, írta a polgármester.

Másnap, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, Müller Cecília elmondta, nem felel meg a valóságnak az a közlés, hogy Mohácson gócpont alakult ki, hiszen a koronavírusos betegek száma – az ország gyakorlatilag egész területén – egyenletesen oszlik el.

Hozzátette: amennyiben gócpont keletkezne, arról elsőként a hatóság értesül majd.

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt is közölte, természetesen figyelik a járványügyi adatokat, minden nap pontosan meghatározzák, hol laknak olyan emberek, akiknél pozitív a teszt. Ha pedig felfedeznek gócpontot, azonnal meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Mohácson azonban nincsen gócpont – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában