Ország-világ

2019.05.13. 09:00

Toportyánok Szigetközben - Csapdába csalják az aranysakált

A Hanságban és Szigetközben is kárt tesz a fiatal vadállományban az évekkel ezelőtt megjelent aranysakál, utóbbi helyen csapdákat tett ki most ellenük (is) a vadgazdálkodó. A szakember szerint ez a módszer nem veszélyezteti a faj itteni létét, inkább az a kérdés, hogy a vadgazdálkodó ,,fejére nő-e" a területen.

Cséfalvay Attila

Az alsó-szigetközi vadásztársaság „az elszaporodott kártékony vadfajok" állományának apasztására csapdákat helyezett ki a vadászterületén. Nem titkoltan főként rókák és aranysakálok a célpontok. Az élve fogó ketreces ládacsapda mellett a hattyúnyakcsapda az elfogott ragadozókat a megfogás pillanatában elpusztítja. Ezeket erdőfoltokban, nádasokban, a vad által járt bozótos-bokros részen tették ki. A vad számára álcázottak, de mellettük, jól látható módon elhelyezett figyelemfelhívó táblákkal vannak megjelölve. „A csapdák megközelítése, megérintése tilos és veszélyes" – jelezték. Veszélyesek lehetnek a szabadon eresztett kutyákra, ezért arra kérik a kutyatulajdonosokat, hogy kedvenceiket csak pórázon tartva sétáltassák a vadászterületen.

Az aranysakál sok kárt okozhat a vadgazdálkodóknak. A Hanságban és Szigetközben is kárt tesz.

Limp Tibor, a győri erdészet igazgatója megerősítette, valóban megjelent az aranysakál a Szigetközben is (ők egyébként az alsó-szigetköziekkel szomszédos területen vadgazdálkodnak). „Öt éve ejtettük el az elsőt, s tavaly is puskavégre került egy példány. Télen vaddisznóhajtáskor is feltűnt egy, ám akkor elhibáztuk az elejtését, legutóbb pedig múlt héten a hivatásos vadász jelentette a toportyán feltűnését." Az igazgató szerint itt nincs szó nagyobb állományról – ez az állat csapatokba verődve sajátos vonyító hangot ad, itt azonban még nem hallani ilyet. A vadgazdálkodónak viszont sok bosszúságot okoznak. „Rejtett életet él, óvatos: mondhatni, hogy nagyon vigyáz a bőrére. Elpusztítja az apróvadat (fiatal fácánt, nyulakat), de a legnagyobb gond, hogy az őzgida, szarvasborjú és vaddisznómalacok állományában óriási kárt okoz. Erről Baranya megyében sokat tudnának mesélni, ott ugyanis az aranysakál mostanra elszaporodott, újabb és újabb helyeken jelenik meg. Eleinte ott is örültek a megjelenésének, ám mostanra megváltozott a helyzet – kicsit hasonlóan, mint nálunk a hódnál. Szigetközben a toportyán kilövése, csapdázása nem veszélyezteti a fajt, inkább az a kérdés, hogy a vadgazdálkodó „fejére nő-e" a területen."


Lébény határában 2014 júniusában lőttek ki egy aranysakált a Szigetközi Vadásztársaság területén. A hivatásos vadász éppen egy vendéggel vadászott őzbakra, amikor megpillantotta a nádasból kisomfordáló toportyánt. A beszámoló szerint nyaklövéssel – úgy 150 méterről – hozta terítékre az aranysakál kant. Az autópálya általában távol tartja a toportyánokat, ám a Hanságból – ahol már évek óta lövik őket – a vadátjárót használva megjelentek a vadászterület déli részén. Továbbterjeszkedve a szigetközi ártér jó élőhelyet biztosít az itt megtelepedő családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában