Ország-világ

2019.05.24. 09:00

A Balaton lesz a sláger

Két friss felmérés szerint is a Balaton lesz az idei nyaralási szezon slágere. A legtöbben július második felére tervezik az üdülést.

Munkatársunktól

Még néhány hét és elkezdődik az üdülési szezon. A 18–59 éves korosztály terveiről a hévízi NaturMed Hotel Carbona megbízásából készült országos, reprezentatív felmérés, amelyet a napokban tettek közzé. Ebből az derül ki, hogy a magyarok 62 százaléka megy idén nyaralni. A megkérdezettek közül a legtöbben, 32 százalék kizárólag belföldi, 26 százalék pedig csak külföldi célpontot jelölt meg. Az a réteg, amely határon belülre és túlra is el fog utazni, 4 százalékot tesz ki.


A felmérés szerint itthon messze a Balaton a legnépszerűbb régió a legmelegebb évszakban, a válaszadók 21 százaléka jelezte, hogy oda megy kikapcsolódni. A legnagyobb hazai tavat jóval leszakadva Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl és Nyugat-Magyarország követi 2–4 százalék közötti értékekkel. A külföldi úti célok közül az európai országok a legnépszerűbbek, várhatóan 23 százaléknyian választanak ilyen desztinációt.

 

A válaszadók kétharmada a Balatonban szívesebben fürdőzik, mint medencében a szallas.hu adatai szerint, ezért a szálláshely kiválasztásakor a part és a szállás távolsága az elsődleges szempont. Fotó: Kisalföld-archívum

A válaszadók kétharmada a Balatonban szívesebben fürdőzik, mint medencében a szallas.hu adatai szerint, ezért a szálláshely kiválasztásakor a part és a szállás távolsága az elsődleges szempont. Fotó: Kisalföld-archívum


A kutatás szerint a nyár második fele lesz ebben az évben is a legerősebb nyaralószezon, nyilván nem függetlenül az iskolai vakációtól és a munkahelyi szabadságolásoktól, leállásoktól. A legtöbben (35 százalék) július második felére időzítik nyaralásukat, amit népszerűségben augusztus első fele követ (22 százalék).


A felmérés kiterjedt arra is, hogy a magyarok közül a legtöbben (39 százalék) évente egyszer mennek pihenni, de csaknem ennyien vannak olyanok (38 százalék), akiknek évente több alkalommal is van erre lehetőségük. Két-három évente a megkérdezettek 6 százaléka, négy-öt évente 3 százaléka, hatesztendőnként vagy ritkábban pedig szintén 3 százalékuk megy pihenni. A válaszadók 11 százaléka jelezte, hogy soha nem utazik el ilyen célból.

 

A Szallas.hu szállásközvetítő portál tegnap közölte saját – nem reprezentatív – adatait, eszerint ötből négy magyar tervez balatoni nyaralást idén, s egy-egy foglalás átlagértéke 110 ezer forint. A legforgalmasabb időszak a július 15–28. közötti két hét lesz, a legtelítettebb nap pedig július 21. A legkedveltebb strandok Balatonalmádiban és Zamárdiban vannak, a legnépszerűbb úti célok toplistáját pedig Siófok, Balatonfüred és Hévíz vezeti. A látványosságok közül a keszthelyi Festetics-kastély és a szigligeti vár iránt a legnagyobb az érdeklődés.

MEGKÉRDEZTÜK OLVASÓINKAT


Szalai Benjamin egyetemi hallgató


– Július 18. körül megyünk Balatonakarattyára egy családi program keretében, de a Balatonra egy-egy napra is le fogunk menni. Emellett nyár végén még Prágába is elutazom a zenekarral, amiben játszani fogok.

 

Szalai Benjamin

Szalai Benjamin


Hujber Márkó egyetemi hallgató

– A Balatonon fogok nyaralni a párommal egy hétig július közepén. Van egy vonyarcvashegyi nyaralónk, oda megyünk le. Szoktunk külföldre is utazni, de idén nem lesz rá lehetőség.

 

Hujber Márkó

Hujber Márkó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában