Ország-világ

2018.11.28. 08:00

Bérlőből újra tulajdonosok lehetnek

Amíg eddig negyvenből csupán egy bérlő tudta visszavásárolni lakását az eszközkezelőtől, egy minap benyújtott törvényjavaslat sokkal nagyobb kedvezményeket kínálna nekik ahhoz, hogy újra tulajdonosok legyenek. A programban körülbelül 36 ezer otthon és 154 ezer lakó érintett.

Cséfalvay Attila

A 2012-es indulásától 2018. január 31-ig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez országosan közel 42 ezer bekerülési kérelem érkezett, ebből alig 2 százalék, 796 kérés Győr-Moson-Sopron megyéből. Ebből 671 ingatlant vett meg az eszközkezelő, a fenti határidőig 18-an vásárolták vissza – ez azt jelenti, hogy negyvenből csupán egynek volt rá lehetősége. Egy minap benyújtott törvényjavaslat értelmében jóval kedvezőbb feltételekkel vásárolhatnák vissza otthonukat azok a bedőlt devizahitelesek, akik részt vettek az eszközkezelő programjában. 

A programban az állam megvette a hiteladósok ingatlanát, és bérlési lehetőséget biztosított nekik. A programban körülbelül 36 ezer otthon és 154 ezer lakó érintett. 


Akik nem tudják egy összegben visszavásárolni, azoknak a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. 

A törvényjavaslat alapján a kormány most jóval kedvezőbb visszavásárlási feltételeket teremtene. Felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, mely során a vételáratcsökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamatot nem számítanának fel, és további kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna. Ezzel az ajánlattal ráadásul a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Akik nem tudják egy összegben visszavásárolni, azoknak a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérletidíj-fizetés mellett bérlőkmaradhatnak.

 


A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viselné. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor az eszközkezelő hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről – a visszavásárlásról szóló szer- ződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

Az autista fiával élő Domonkosné Kovács Éva nyolc évig fizette a lakáshitelt, ám amikor elszállt a svájci frank árfolyama, önhibájukon kívül bérlői lehettek csupán a lakásuknak.


Havi 12 ezres bérleti díj mellett azonban az Otthon Melege Program és más karbantartással kapcsolatos költség is őket terheli. Az asszony úgy számol, ha újra övé lehetne a lakás, az akár a „fedezetet", beugrót jelenthetne fiának egy otthonba, s lenne értelme elindítani erre egy pályázatot. Emiatt – ha lehetséges – mindenképp visszavásárolnák a lakásukat: eddig 4,35 millió forintért lett volna erre lehetőség, de reméli, hogy a javaslat elfogadásával az új feltételek kedvezőbbek lesznek.

Ezek is érdekelhetik