Ország-világ

2018.08.27. 17:39

Tüntetéseket váltott ki Németországban egy emberölés - szíriai és iraki férfit gyanúsítanak a gyilkossággal

A hét végén történt esettel kapcsolatban hétfőn Angela Merkel kancellár is kifejtette a véleményét szóvivője útján.

Be nem jelentett tüntetéshez és szabályos demonstrációkhoz, felháborodáshoz és tiltakozáshoz vezetett Németországban egy emberölés, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A hét végén történt esettel kapcsolatban hétfőn Angela Merkel kancellár is kifejtette a véleményét szóvivője útján.


Németországban nincs hely az önbíráskodásnak - hangsúlyozta tájékoztatóján Steffen Seibert.


A szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli, ha bárki is "hajtóvadászatot folytat eltérő származású, eltérő kinézetű emberek ellen, vagy félelmet próbál terjeszteni" - mondta a kormányszóvivő egy Chemnitzben vasárnap bejelentés nélkül tartott demonstrációval kapcsolatban.


A Szászország tartományi nagyváros ügyészsége hétfő délután, a kormányszóvivői tájékoztató után közölte, hogy a tüntetést kiváltó emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.


A hatóság szerint a két férfi vasárnap hajnalban leszúrt egy 35 éves német férfit a chemnitzi belvárosban. Az áldozatot kórházba szállították, ahol belehalt sebesüléseibe. A két gyanúsítottat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A bűncselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

 


A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember meghalt, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. A helyszínről többen elmenekültek, a rendőrök két embert, egy 22 és egy 23 éves férfit elfogtak, és vizsgálják, hogy van-e közük a bűncselekményekhez - áll a rendőrség és az ügyészség vasárnapi közleményében.


Vasárnap délután egy nagyjából 800 fős csoport felvonulást tartott Chemnitz központjában. A megmozdulást nem jelentették be, a rendőrséggel nem működtek együtt.


A Bild című lap beszámolója szerint a csoport dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy "hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak".


Az eset széles körben felháborodást keltett Németországban, több párt is megnyilatkozott, a történteket eltérően ítélték meg.


Több szervezet hétfőre tüntetést jelentett be Chemnitzben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában