Ország-világ

2018.08.27. 11:47

Orosz vagy tádzsik gép bombázott Afganisztánban egy fegyveres összecsapást követően vasárnap

Egy tádzsik vagy egy orosz harci repülőgép a tádzsik határhoz közeli afganisztáni területet bombázott vasárnap, miután ott összecsapások robbantak ki - közölte hétfőn egy afgán kormánytisztviselő.Moszkvában és Dusanbéban is tagadták, hogy gépeik bevetést hajtottak végre.

A bombázást az északkelet-afganisztáni Tahár tartomány Tádzsikisztánnal közös határa mentén hajtották végre, miután két tádzsik határőr meghalt afganisztáni tálib lázadókkal folytatott összetűzésben.

- mondta a tartományi rendőrség szóvivője.

Az összecsapásban meghalt nyolc tálib szélsőséges, további hat pedig megsebesült.

- tette hozzá.


A tálibok megerősítették, hogy volt összecsapás és utána bombázás a szóban forgó területen, de - mint szóvivőjük állította - a tűzpárbaj kábítószer-kereskedők és tádzsik határőrök között zajlott le, és a harci gép egy olyan erdős területet bombázott, amelyben drogkereskedők bújnak meg. Hozzátette, hogy a tálib harcosok szomszédos országok hatóságaival nem bocsátkozhatnak harcba.


Tahár tartomány kormányzójának szóvivője is azt állította, hogy nem tálibok, hanem drogkereskedők csaptak össze határőrökkel, és hat bűnöző meghalt.  

Az afgán-tádzsik határom ritkán történnek összecsapások, különösen Afganisztán más határszakaszaihoz, például az afgán-pakisztáni határhoz képest.

- jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában