Ország-világ

2017.11.29. 21:35

Ezért lehetetlen szinte vitát nyerni a Facebookon

Sokszor teljesen lehetetlennek tűnik győztesen kijönni egy vitából a Facebookon.

Általában úgy zajlik le egy vita az internetes felületeken, hogy az egyik fél állít valami teljesen észszerűt (vagy legalábbis ő annak gondolja), aminek a vége a legtöbb esetben egy kíméletlen szitkozódásba, személyeskedésbe csap át a másik fél részéről, aki azzal nem ért egyet.


A jelenség okát a Psychological Science tudományos szaklap kereste. Kutatásuk során arra jutottak, hogy a vita során a felek teljesen 'dehumanizálják' egymást, azaz totálisan személytelen interakció alakul ki a vitapartnerek között, amikor internetes felületen olvassák a másik gondolatait.


A kutatók három vizsgálatot végeztek, amelyek során az embereket megosztó témákat (például az amerikai választások) vitatták meg a tesztalanyok. A megfigyelés során azt találták, hogy ha személyesen és hangosan közlik a nézeteiket, akkor sokkal jobban megértik a másik álláspontját, sokkal inkább emberi lényként kezelik a másikat, hiszen teljesen más benyomást alakítanak ki így egymásról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában