Ország-világ

2017.07.01. 15:23

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa nagyobb szolidaritást kér Olaszország iránt

Az év eleje óta 83 ezer 650 ember érkezett az olasz partokhoz, ami csaknem 20 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

MTI

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa nagyobb nemzetközi szolidaritást kér Olaszország iránt az ország partjait az év eleje óta érő nagy menekült- és migránshullám miatt.

Tragédia, ami a szemünk előtt Olaszországban zajlik. Csak a múlt héten 12 ezer migráns, illetve menekült érkezett az ország partjaihoz, és becslések szerint az év eleje óta 2300 ember veszett a Földközi-tengerbe

- állapította meg Filippo Grandi szombaton Genfben kiadott közleményében.


 Ezeknek a migránsoknak a megmentése és a velük való törődés "nem lehet kizárólag Olaszország problémája. Leginkább és elsősorban ez egy nemzetközi probléma, amelyre összehangolt és közös regionális megoldást kell találni. Még csak a nyár elején tartunk, ráadásul nem kezdődött el semmilyen közös akció, így mást nem is tehetünk, mint hogy várjuk a további tragédiákat a tengeren" - írta.


Grandi szerint Európának elkötelezettebbnek kellene lennie, és növelnie kellene a legálisan befogadandó emberek számát. A nemzetközi közösségnek pedig egyebek között csökkentenie kellene a migrációs nyomást, a gyökereinél próbálva orvosolni azt, jobban kellene védenie az úton lévőket, és küzdenie kellene az áru- és embercsempészet ellen.


Az év eleje óta 83 ezer 650 ember érkezett az olasz partokhoz, ami csaknem 20 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen belül több felnőtt kísérő nélküli gyerek és olyan ember érkezett, aki nemi erőszak vagy nemi megkülönböztetés áldozata volt. Sokakat elraboltak, megkínoztak hazájukban vagy az Európába vezető úton.


Olaszországban csaknem 200 ezer migránst tudnak elhelyezni a rendelkezésre álló menekültszállásokon, de ezek majdnem mind megteltek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában