Ország-világ

2017.05.19. 18:48

4 tonna szemetet hoztak le a hegyről, és még nincs vége

A kilencnapos nagytakarítás, 2017. május közepén, az 5200 méter és 6500 méter magasságban lévő mászóösvényekre és táborhelyekre terjed ki.

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján - írta meg a helyi sajtó beszámolójára hivatkozva a National Geographic.


A mostani akció keretében ideiglenes állomásokat hoztak létre a hulladékok szétválogatására, újrahasznosítására és megsemmisítésére a tibeti régióban. A problémára viszont mielőbb végleges megoldást szeretne találni a helyi vezetés.

 

A hegymászók konzerveket, műanyagzacskókat, melegítőeszközöket, sátrakat, oxigénpalackokat és a hegymászáshoz szükséges egyéb kellékeket hagyják maguk után a hegyen.

A kilencnapos nagytakarítás, 2017. május közepén, az 5200 méter és 6500 méter magasságban lévő mászóösvényekre és táborhelyekre terjed ki.

Évente csaknem 60 ezer hegymászó és kísérő keresi fel a Mount Everest északi, kínai oldalát. A hegy nepáli lejtőjén a serpák és mászók hatalmas szemetes zacskókat visznek magukkal, hogy összegyűjtsék a hulladékot, amelyet aztán helikopterrel szállítanak le az alaptáborba - írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában