Ország-világ

2016.05.25. 12:06

Folytatódik az idomeni sátortábor kiürítése

A hatóságok szerda hajnal óta folytatják a görög-macedón határon fekvő Idomeninél kialakult menekülttábor felszámolását - közölte a görög rendőrség.

A hevenyészett létesítményben még nagyjából 7 ezer menekült és migráns tartózkodik, kedden nagyjából 2 ezer embert szállítottak el különböző állami fogadóközpontokba. A helyszínen lévő egyik rendőr elmondta, hogy a művelet végrehajtása továbbra is problémamentesen zajlik.


A sajtó munkatársai még mindig nem mehetnek a tábor területére, onnan nagyjából hat kilométerre kell várakozniuk. Az evakuálási akcióról egyedül a görög állami televízió (ERT) küldött néhány felvételt. A műveletet humanitárius szervezetek képviselői is figyelik, akik szintén nem számoltak be incidensekről.


Az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Unió "szégyenfoltjának" nevezte az idomeni menekülttábor felszámolását. Ezezl szavai szerint  elsősorban azokra a tagállamokra utalt, amelyek  nem hajlandók menekülteket befogadni és egyedül hagyják a görögöket ezzel a problémával. Martin Schulz a Neue Osnabrücker Zeitung című lap szerdai száma szerint  úgy fogalmazott: "azok az államok hajszolták ebbe a helyzetbe az uniót, amelyek makacsul elutasítják a menekültek befogadását. Nem szabad egyedül hagynunk Görögországot a menekültproblémával" -  tette hozzá Schulz, és több erőfeszítést követelt ezen a térena tagállamoktól . "Azt várom, hogy minden állam vegyen részt a menekültek elosztásában" - szögezte le.


Macedónia március elején zárta le határait, és ezzel az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalat, amelyen át tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába. Az idomeni tábor lakói abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, és vonakodtak beköltözni a határtól távolabb fekvő, de jobban felszerelt fogadóközpontokba. Az idomeni táborban március elején még több mint 14 ezren éltek, de számuk fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat. Eddig több mint 54 ezren rekedtek Görögországban a balkáni útvonal lezárása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában