Ország-világ

2016.04.29. 19:35

A polgármester szerint is abszurd, hogy vízivás miatt büntetett az ellenőr

Néhány napja Debrecenben háromezer forintra bírságoltak meg az ellenőrök egy utast, aki a nála lévő ásványvízből két kortyot ivott a villamoson.

Debrecen polgármestere változtatást sürget a járműveken történő vízivás szabályozásában.

Papp László (Fidesz-KDNP) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megérett a helyzet, hogy a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. felülvizsgálja a járműveken történő italfogyasztással kapcsolatos ellenőrzési és büntetési gyakorlatát. A közlekedési társaság bejelentette: enyhítik a tilalmat.

A városvezető azután foglalt állást a témában, hogy néhány nappal korábban Debrecenben háromezer forintra bírságoltak meg az ellenőrök egy utast, aki a nála lévő félliteres ásványvizes palackból két korty vizet ivott a villamoson.

Papp László közleményében utalt arra: az, hogy nem lehet ételt és italt fogyasztani a járműveken, nem speciálisan debreceni szabályozás, hanem egyezik más magyarországi városok helyi közösségi közlekedési szabályaival. "Ugyanakkor magam is abszurdnak tartom, hogy egy zárható kiszerelésű palackból miért ne lehetne inni egy járművön, amennyiben azt rendeltetésszerűen teszik, és nem okoz sérelmet más utasnak" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: egy szabályozást, legyen az bármennyire dilettáns vagy az élettől elrugaszkodott, lehet rugalmasan és intelligensen alkalmazni.

"Sajnos ez nem így történt az utóbbi, nagy visszhangot kiváltott esetben, és kifejezetten sajnálatos, hogy ez - bár az országban általános gyakorlatról van szó - pontosan Debrecent tünteti fel negatív színben" - tette hozzá Papp László.

A debreceni polgármester szerint az eset ugyanakkor alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a szabályozás abszurditására.

"Magam is arra biztatom a DKV-t, hogy gondolja újra ezen szabályozást és az utasok biztonságának figyelembevétele mellett alakítsa ki az érintett terület szabályrendszerét úgy, hogy az a biztonság mellett életszerű és utasbarát legyen" - zárul Papp László közleménye.

A DKV Zrt. péntek délután rövid közleményben tudatta: "A DKV Zrt. a polgármesteri hivatallal egyeztetve felülvizsgálta üzletszabályzatát és enyhítette az alkoholmentes italfogyasztásra vonatkozó tilalmat. Visszazárható, műanyag flakonos, alkoholmentes üdítőital közösségi közlekedési járműveken történő fogyasztásáért a jövőben a DKV Zrt. nem szab ki bírságot".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában