Ország-világ

2016.03.29. 22:59

WHO: Az ebola már nem jelent veszélyt a világra

A rendkívül fertőző és gyilkos erejű vírus 20 hónap alatt mintegy 11 ezer 300 embert ölt meg Nyugat-Afrikában.

A Nyugat-Afrikában kitört ebola járvány már nem jelent veszélyt az egész világra, és az államok képesek megbirkózni az elszigetelt esetekkel - jelentette be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Margaret Chan, a szervezet főigazgatója egy genfi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felkért független szakértők bizottsága jutott erre a következtetésre. Ez a testület volt az, amely annak idején egy világjárvány esélyére figyelmeztetett és fogalmazott meg ajánlásokat.

A bizottság közölte, hogy a nyugat-afrikai ebola már nem tekinthető világveszély forrásának, már csak lassan terjed, és az országok jelenleg képesek a gyors válaszra, ha a vírus újra felbukkan valahol - mondta Chan.

A bizottság azt javasolja, hogy a járvánnyal kapcsolatos utazási és kereskedelmi korlátozásokat oldják fel a három érintett ország - Sierra Leone, Guinea és Libéria - viszonyában.

A rendkívül fertőző és gyilkos erejű vírus 20 hónap alatt mintegy 11 ezer 300 embert ölt meg Nyugat-Afrikában. Teljesen még nem tűnt el: egy március 22-i jelentés szerint nyolcan megfertőződtek Guineában, és heten meg is haltak közülük.

Chan elmondta azt is, hogy a vírus néhány férfi ondójában akár több mint egy évig is életképes maradhat. A betegség továbbra is jelen van a térség ökológiai rendszerében, ezért mindenképpen szükség van az éberségre. A reagálásnak gyorsnak kell lennie, és a betegeket azonnal el kell különíteni és kezelni kell - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában