Ország-világ

2016.01.13. 11:27

Örökölni is lehet a halláskárosodást

A halláskárosodás elsősorban a zajos helyen dolgozókat veszélyezteti, de számos más ok is kiválthatja a halláscsökkenést. Gyerekeknél különösen veszélyes, sok szülő nem is ismeri fel, hogy a gyermekével gond lehet.

Pavló Péter

A halláscsökkenés bizonyos formáját a legtöbben már átélték. A hangos zene, tűzijáték vagy zajos munkagépek mellett hosszabban eltöltött idő után az ember úgy érzi, a néma csöndben is zúg, cseng a füle. Ismerős érzés, ugye? Az orvosok szerint ha csak ritkán fordul elő ilyesmi, és nincs nagy zajexpozíció, akkor a halláscsökkenés könnyen regenerálódik, de ha gyakran tesszük ki magunkat erős zajnak, véglegessé válhat a károsodás. Ám ez csak egy dolog a sok közül, amire oda kell figyelnünk.

Gyerekekre duplán veszélyes

– Hároméves voltam, amikor a szüleim először észrevették, hogy valami nincs rendben. A gügyögésem fokozatosan csökkent, és nem minden zajt hallottam meg. Édesanyám elvitt a fül-orr-gégészhez, ahol kiderült, halláskárosodásom van – osztotta meg lapunkkal történetét a 24 éves Tatár Bence. Mint mondja, ennek a felismerésnek köszönheti, hogy nem károsodott súlyosan a beszédfejlődése.


– Tévedés azt gondolni, hogy halláskárosodást csak zajártalom okozhat. Bár valóban nagy szerepe van abban, hogy valakinek romlik a hallása, emellett számos más dolog is előidézhet ilyesmit – mondta el dr. Mohácsy Katalin, a szegedi Aranyklinika fül-orr-gégésze. A szakember szerint nem mindegy, hogy vezetéses vagy idegi halláskárosodásról van szó, mert míg előbbi kezelhető, vagy műtéti úton többnyire korrigálható, az utóbbi gyógyítására infúziós kezelés, hallókészülék vagy transzplantáció lehet a megoldás.

 

Magunkon a mérsékelt halláskárosodást vehetjük csak észre, a vizsgálaton ennél enyhébbet is kimutathatnak. Fotó: Shutterstock

Magunkon a mérsékelt halláskárosodást vehetjük csak észre, a vizsgálaton ennél enyhébbet is kimutathatnak. Fotó: Shutterstock

– A vezetéses halláscsökkenést okozhatja a felszaporodott fülzsír, de otosclerosis is, amely műtéti úton orvosolható – mondja a fül-orr-gégész. A gyerekeknél a megnövekedett orrmandula is lehet a kiváltó ok, de arcüreggyulladás és középfülgyulladás is halláscsökkenést okozhat. Mivel a kisgyerekek esetében a beszédkészség is az első néhány évben fejlődik ki, így rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a hallásvesztés okát, amely nagyban hátráltatja a mentális fejlődést.


– Az idegi jellegű halláscsökkenést kiválthatja zajártalom, de gyógyszerek, keringési zavar, magas vérnyomás, cukorbetegség, anyagcsere-betegségek és fertőzések is – mondja dr. Mohácsy Katalin.

Bárki kérhet vizsgálatot

A szakemberek szerint mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne jelentkezzen idő előtt halláskárosodás. Akinek van a családjában nagyothalló, vagy többször volt fülbetegsége, annak érdemes odafigyelnie a hallására, aki pedig zajos munkahelyen dolgozik, évente kötelező szűrésre járni.

– A halláscsökkenés lehet enyhe, közepes és súlyos. Az emberek többsége a közepes halláscsökkenésnél veszi észre, hogy valami nincs rendben: ilyenkor hallja a beszédet, de nem mindig érti, gyakran vissza kell kérdeznie. Az utca hangjából sem mindent hall meg elsőre, időskorban a magasabb, csicsergő hangokat, csengőhangot például biztosan nem – emeli ki a fül-orr-gégész.

Fültisztító pálcikát soha

A fül-orr-gégészek ellenzik, hogy valaki fültisztító pálcikával tisztítsa a hallójáratát, helyette parafinolajat javasolnak. Ennek oka, hogy az eszközzel gyakran csak még beljebb toljuk a felgyülemlett zsírt, ami az elzáródást fokozhatja, és akár gyulladáshoz is vezethet. Ráadásul a fülzsírnak van egyfajta védőfunkciója is. Ha ezt a réteget teljesen eltávolítjuk, sokkal magasabb a fül fertőzésének veszélye is.


– A helyes módszer, ha parafinolajat jó bőven a fülbe csepegtetünk, fekvő helyzetben, heti rendszerességgel – mondja a szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában