Ország-világ

2015.09.09. 11:56

Mintegy 40 milliárdból fejlesztenék az orvosképzést

A következő években 35-40 milliárd forintból fejlesztenék az orvos- és egészségtudományi képzést Magyarországon, hogy vonzóbb legyen a külföldieknek.

A Magyar Idők saját információira hivatkozva azt írta, egy munkaanyag azzal számol, hogy 2020-ra a jelenlegi 9 ezerről 11 ezer fölé emelkedhet az itt tanuló fizetős orvostanhallgatók száma, így a befektetés gyorsan megtérülne.

A Magyar Időknek Palkovics László felsőoktatási államtitkár azt mondta, hogy a kormány várhatóan októberben tárgyalja az erről szóló előterjesztést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának közlése szerint a tervre szánt 35-40 milliárd forintból a többi közt mindenütt úgynevezett szimulációs laborokat alakítanának ki, modern oktatási eszközöket szereznének be és korszerűsítenék a gyakorlati képzőhelyeket. Ez utóbbi azt is jelentené, hogy az eddigiek mellett újabb kórházakat, akár háziorvosi praxisokat is bevonnának az orvos- és ápolóképzésbe.

A napilap birtokában lévő munkaanyag szerint évente a húszmilliárd forintot is meghaladja a magyarországi orvosképzésben részt vevő külföldiek által fizetett tandíj, és még egyszer ennyit költenek el az itt tanuló hallgatók. Ha 2020-ra 11 ezer fölé nő számuk, akkor évente további 6 milliárd forint plusz bevételhez juthatnak csak az intézmények, és újabb 600 új munkahely is keletkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában