Ország-világ

2015.09.08. 04:56

Két és fél éve hatékony egy HIV-megelőző tabletta

Amerikai kutatók 600 emberen tesztelik azt a HIV-megelőző pirulát, amelyről most közölt lenyűgöző eredményeket a Clinical Infectious Deseases szaklap.

Munkatársunktól

Az élelmiszerek és gyógyszerek forgalomba hozatalát jóváhagyó amerikai szervezet 2012 júliusában engedélyezte a Truada nevű HIV vírust megelőző, napi szedésű tablettát. Ez volt az első olyan jóváhagyott készítmény, amelyet olyan felhasználóknál hivatott csökkenteni a megbetegedés kockázatát, akik HIV-fertőzött partnerekkel folytatnak szexuális viszonyt.


A HIV-fertőzés veszélyének kitett alanyok két antiretrovírus-hatóanyagot, tenofovirt és emtricitabinrát tartalmazó pirulát kapnak, amely folyamatosan képes megvédeni őket a vírustól - közölték az amerikai Fertőzés Ellenőrző és Megelőző Központban.


Korábban a kék pirulákat bírálták, mondván: a nem biztonságos szexre ösztönöznek, mert hamis biztonságérzetet adnak. Ugyanakkor a most közzétett tanulmány rámutatott: a tabletta használói körében pont hogy többen törekednek a biztonságosabb szexre.


A 32 hónapos vizsgálatban résztvevő férfiak túlnyomó többségében meleg vagy biszexuális nemi irányultságú volt. Annak ellenére, hogy az érintettek között magas volt a szexuális úton terjedő fertőzések kockázata, valamint olyan kockázatos tényezők, mint az intravénás droghasználat, nem voltak új HIV-fertőzések a vizsgált csoportban. Igaz, chlamydia, gonorrhea és szifilisz fertőzések történtek.


"Ez nagyon megnyugtató adat. Azt jelenti, hogy a szer működik még magas kockázatú populációban is" - mondta a New York Timesnak Jonathan Volk, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a szert óvszerhasználattal és gyakori teszteléssel kell kombinálni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában