Ország-világ

2015.05.09. 20:46

Orvosi szenzáció: halott szívet ültettek át

Cambridge-i orvosok Európában először ültettek át nem dobogó, azaz lényegében halott szívet egy betegbe.

Munkatársunktól

 A transzplantáció azért volt különleges, mert eddig a még működő donorszíveket operálták ki és ültették át az agyhalott páciensekből. Nem dobogó szívet eddig csak egyszer, Ausztráliában ültettek át.

A szenzációs eljárás során használt donorszív egy összeomlott keringés miatt elhunyt betegből származott, akinek a tüdeje és a szíve is leállt. A már nem dobogó szívet mégis sikerült átültetni és beindítani, immáron egy új páciensben - írja honlapján a BBC.

Az orvosok szerint az új technika legalább 25 százalékkal növelheti az elérhető donorszívek számát. Ez azért fontos, mert jelenleg sok szívbeteg meghal, mielőtt szervhez jutna.

 

Új gép válthatja fel a jeget.

 

Az 1960-as években az első szívátültetéseket szintén nem dobogó szívekkel hajtották végre, de a technikát gyorsan elvetették a gyakori eredménytelenség miatt. A szokásos eljárás szerint a donorszerveket évtizedekig jégbe csomagolva szállítják a transzplantáció helyére, azonban a módszer jóval kockázatosabb, mint az új eljárás, mert a szervek maximum 5-6 órát bírnak ki jégben tárolva.

Az első nem dobogó szívvel végzett transzplantációt Ausztráliában hajtották végre. Az új eljárást egy hordozható szív-perfúziós gép tette lehetővé, amelyben akár órákig tartható és működtethető a szerv, mielőtt beültetik.

Sőt, a nagyjából 60 millió forintba kerülő az eszköz segítségével akár táplálni is képesek a donorszerveket, így csökkenthetik a károsodást. A gép tüdő, máj és vese testen kívüli működtetésére is használható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában