Ország-világ

2015.05.16. 10:31

Kővel találhatták el a mozdony szélvédőjét a philadelphiai vonatbaleset előtt

A balesetben nyolc ember meghalt, és további több mint kétszáz megsérült.

Kővel találhatták el a mozdony szélvédőjét a philadelphiai vonatbaleset előtt, valamint egy másik mozdonyét is a környéken - közölte pénteken az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) egyik tisztségviselője, miután nyomozók kihallgatták a vonat kalauzát.

A kisiklott vonat mozdonyvezetője azonban első kihallgatásán úgy vallott, hogy egyáltalán nem emlékszik arra, mit csinált, mi történt a kedd esti baleset előtti percekben, egészen attól kezdve, hogy a szerelvénnyel elhagyta a baleset előtt utolsó megállóhelyet - mondta Robert Sumwalt.

A hatóság felkérte a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy vizsgálja meg a mozdony összetört szélvédőjét, mert olyan törés látható rajta, amelyet egy nekivágódó kő okozhatott. Ez a felfedezés jelentősen megváltoztathatja a baleset vizsgálatának alakulását, mert eddig csak arra koncentráltak, hogy miért gyorsult fel a vonat óránként 170 kilométeres sebességre - a kanyarban megengedett több mint kétszeresére - a baleset előtti percben.

A vonat kalauza elmondta az NTSB vizsgálóbiztosainak, hogy hallotta, amint a mozdonyvezető, a 32 éves Brandon Bostian rádió-adóvevőn beszél egy közelben lévő másik szerelvény mozdonyvezetőjével, és utóbbi beszámol neki arról, hogy valamilyen tárgyal - egy kővel vagy egy kilőtt lövedékkel - eltalálták a szélvédőjét, és emiatt neki meg kellett állnia a vonattal. Erre reagálva Bostian is elmondta a másik mozdonyvezetőnek, hogy valószínűleg az ő szélvédőjét is eltalálták, miután elindult az előző megállóhelyről - vallott a kalauz. A beszélgetés utáni pillanatokban érkezett a vonat a kanyarba, amelyben azután kisiklott.

A Philadelphia Inquirer című lap és más médiumok is jelentették pénteken, hogy egy utas beszámolója szerint Philadelphiában egy harmadik vonatot is eltaláltak kővel egyik kocsijának ablakán.

Ha valóban kővel találták el a balesetet szenvedő vonat mozdonyának szélvédőjét, akkor felvetődik a kérdés, hogy ez hogyan befolyásolta a mozdonyvezetőt. Megsérült-e ettől, vagy csak megijedt tőle, esetleg pánikba esett, és ezek hogyan befolyásolták a vonat sebességének kontrollálását.

Az a környék, ahol a baleset történt és ahol az azt megelőző megálló van, Philadelphiának egy közbiztonság szempontjából veszélyes városrésze, ahol már korábban is előfordult, hogy vandálok vagy gyerekek kővel dobáltak vonatokat.

A philadelphiai vonatbalesetben nyolc ember meghalt, és további több mint kétszáz megsérült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában