Ország-világ

2015.03.31. 11:45

Kórházi ápolóként Ausztriában

Három helyen is vállalt állást hazánkban, mégis feleannyit se keresett, mint amennyit most kap diplomás ápolóként Ausztriában olvasónk.

Rimányi Zita

A munkakörülmények, az emberekkel való bánásmód miatt is sokkal reménytelibben tekint így a jövőbe.

– Több magyar dolgozik az ausztriai kórházban, ahol munkát vállaltam. Amikor az egyik honfitársunk táppénzre került, mert megbetegedett, korrekt módon jártak el vele. Mindent megkapott, ami járt neki és visszavárták, pedig sokáig nem dolgozhatott. Még segítettek is neki a gyógyulásban. Ausztriában a legmesszebbmenőkig emberként kezelik a dolgozót, de a magyar ott is magyarnak farkasa. Román és szlovák munkavállalóktól – ők is sokan vannak – előbb kapok segítséget, mint egy magyartól – mondta el a fiatal, Győr-Moson-Sopron megyei diplomás ápoló, aki nemrég kezdett a határon túlra járni a munka miatt. Magyarországon három helyen is vállalt munkát, ám míg itthon így még 600 eurót (mintegy 183 ezer forint) se keresett, az osztrákoknál rögtön az első hónapban ennek a dupláját.

Az osztrák egészségügyben dolgozó magyarok megkapják ugyanazokat a juttatásokat, mint a helyi munkavállalók, emiatt olvasónk tapasztalata szerint nem kell az érdekképviselethez fordulni.

Az osztrák egészségügyben dolgozó magyarok megkapják ugyanazokat a juttatásokat, mint a helyi munkavállalók, emiatt olvasónk tapasztalata szerint nem kell az érdekképviselethez fordulni.

– Szüleim is az egészségügyben dolgoznak, így csak támogatni tudtak, helyeselték, hogy léptem és ingázó lettem. Hiszen érzik a saját bőrükön, milyen hátrányokkal kell itthon megküzdeni ebben az ágazatban. Csak azt bánom, hogy nem hamarabb döntöttem így. Óriási a különbség a hazai és az osztrák egészségügy között mindenféle körülmény szempontjából, az ellátás, a társadalmi hozzáállás terén is le vagyunk maradva. Ez szomorú, ahogy az is, hogy külföldi munka elvállalására kényszerültem, másrészt örülök a lehetőségnek – fogalmazott az ápoló, aki azért érzi most úgy, hogy többet kell dolgoznia, mert Ausztriában másféle elvárásoknak, előírásoknak kell megfelelnie. Később azonban, ha az osztrák ellátási rendszerben is rutint szerez, már ez se okozhat neki gondot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában